Η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν στηρίζεται σε φοροεισπραχτικά μέτρα αλλά στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας που δημιουργείται και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2022.
Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε ότι στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται η επιβολή κανενός νέου φόρου ούτε και η αύξηση κανενός υφιστάμενου φόρου, όπως δεν προβλεπόταν και στους δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς. “Αντίθετα, προβλέπεται μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων”, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και ανέφερε ενδεικτικά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση, την επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 “μέτρο που θα έχει άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες”, την αύξηση από 1.10.2021 του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές ή δωρεές, τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση, την επαναφορά στο 55% από 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε την επέκταση και το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3 μονάδες, τα πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές φυσικών προσώπων, την προσμέτρηση στις ιατρικές δαπάνες των οδοντιατρικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών που πληρώνονται ηλεκτρονικά, την έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δαπανών που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιοποίηση, την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 και τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% σε μόνιμη βάση.
Στα μέτρα φοροελάφρυνσης ο κ. Βεσυρόπουλος υπενθύμισε εξάλλου ότι περιλαμβάνεται η παράταση της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού, έως τον Ιούνιο του 2022, η μείωση από το 2022 και εφεξής των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που κυμαινόταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηναίου λογαριασμού και την κατάργηση των συγκεκριμένων τελών για τους νέους έως 29 ετών.Όσο για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων για το 2022, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι μια πρωτοβουλία που αποτυπώνει έμπρακτα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, από την κυβέρνηση και επικαλέστηκε στοιχεία του εθνικού μητρώου αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα οποία προκύπτει ότι το σύνολο των ωφελούμενων θα είναι 176.000 αγρότες.
Στο πλαίσιο των φορολογικών μέτρων με αναπτυξιακή διάσταση, είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, περιλαμβάνεται και η δέσμη φορολογικών κινήτρων για συνεργασίες και συνενώσεις επιχειρήσεων.
“Πρόθεσή μας παραμένει η περαιτέρω μείωση των φόρων και η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου υπάρχει κατά προτεραιότητα προς το σκοπό αυτό”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Εκτός από τις μειώσεις φόρων, επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, υπάρχουν και άλλα μέτρα κοινωνικής συνοχής όπως η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε ότι:
-δημιουργήθηκε η επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη
-προχώρησε η αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ. Ο φορολογούμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του και μέσα σε 10 μέρες βλέπει το ποσό που δικαούται στον τραπεζικό του λογαριασμό, εφόσον η υπόθεσή του έχει κριθεί χωρίς έλεγχο. Από τον Ιούνιο του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται και να υλοποιείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφή ΦΠΑ, από τις 8.580 αιτήσεις επιστροφής που υποβλήθηκαν από Ιούλιο 2021 έως αρχές Νοεμβρίου του 2021, το 82% των αιτήσεων διενεργήθηκαν αυτόματα και επιστράφηκε άμεσα ΦΠΑ συνολικού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ.
-δημιουργήθηκε στην ΑΑΔΕ η νέα ψηφιακή φορολογική πλατφόρμα η οποία προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για τις οφειλές του, τις επιστροφές φόρων, να πληρώσει και να ρυθμίσει τις οφειλές του.
-δόθηκε στους πολίτες η δυνατότητα να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην εφορία και να καταθέτουν τις πινακίδες. Ηλεκτρονικά μπορεί να γίνεται και η άρση της ακινησίας των οχημάτων.
Ο προϋπολογισμός, εκτός από τα στοιχεία της πορείας της οικονομίας και τα δημοσιονομικά δεδομένα, αποτυπώνει το μέγεθος των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας που ενεργοποίησε η κυβέρνηση από τις αρχές του 2020, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι είναι πακέτο στήριξης για την ενίσχυση του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και εργαζομένων, που αγγίζει τα 43 δισ. ευρώ, σε ταμειακή βάση, και τα 31 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση. Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, τα μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων, απέδωσαν καθώς μέσα στο 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα των πρώτων μηνών, καλύφθηκε πάνω από τα 2/3 της ύφεσης. “Το 2021 όχι μόνο ανατράπηκε η ύφεση αλλά καταγράφεται και ρυθμός ανάπτυξης 6,9%, έως τώρα”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.