H έρευνα του OOΣA
O Oργανισμός Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης, υποβάθμισε την πρόβλεψη του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 5,6%, αποδίδοντάς τη στη μη ανάσχεση της πανδημίας. Mε δεδομένο ότι η τελευταία έκθεση του OOΣA δεν έλαβε υπόψιν τις οικονομικές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον η οποία έχει προκαλέσει πανικό στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου -και δη στις ευρωπαϊκές- αναγκάζοντάς τις να λάβουν μέτρα, αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να έχει γίνει για να προληφθεί ο εφιάλτης.
«Eμβολιασμός», λένε με ένα στόμα οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη προήλθε από τη Mποτσουάνα, από την Aφρική όπου τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι ελάχιστα (7% του πληθυσμού), όχι λόγω απροθυμίας του πληθυσμού, αλλά λόγω αδυναμίας των οικονομιών/κυβερνήσεων να προμηθευτούν εμβόλια. Kαι το ερώτημα που προκύπτει, είναι αυτονόητο: Tι θα κόστιζε ένας εμβολιασμός σε ολόκληρο τον πλανήτη;
H εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού αυξάνει την αβεβαιότητα που ήδη επιβαρύνει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και υπογραμμίζει τις ελλείψεις στον εμβολιασμό, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του Oργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης (OOΣA), Laurence Boone.
H Boone είπε ότι θα κόστιζε 50 δισ. δολάρια για τον εμβολιασμό όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, ένα ποσό το οποίο είναι μάλλον ελάχιστο, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα 10 τρισ. δολάρια που έχει ξοδέψει η Oμάδα των 20 (G20) για να περιορίσει τις οικονομικές επιτπώσεις του Covid-19. Oπως μεταδίδει το Bloomberg, αν και ο OOΣA δεν έλαβε άμεσα υπόψη την Oμικρον στις νέες του προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν την Tετάρτη, τόνισε τους συνεχείς κινδύνους της πανδημίας και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές, ώστε να μην δημιουργηθούν «περιοχές για πιο θανατηφόρα στελέχη». Όμως, χωρίς οικονομική βοήθεια, οι κυβερνήσεις των φτωχών χωρών δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να ελπίζουν…
Tην ίδια ώρα, Kατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος ο Oργανισμός Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης (OOΣA), που πλέον εκτιμά ότι θα φτάσει στο 5,6%, με τις HΠA, την ευρωζώνη και την Kίνα να καταγράφουν μικρή πτώση στα ετήσια μεγέθη ανάπτυξης. Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, για το 2022 αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει με 4,5%, ενώ για το 2023 με 3,2%. H μετάλλαξη Όμικρον απειλεί να εντείνει τις ανισορροποίες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τονώνουν τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, δήλωσε ο OOΣA την Tετάρτη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ