Πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα, χαρακτήρισε αυτό το οποίο συνέβη με την μετακίνηση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, κος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Φαινόμενα σαν αυτό, μας ενοχλούν κι εμάς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλαμβάνονται, τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. «Τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να γίνονται οι μετακινήσεις των ανθρώπων θα πρέπει να είναι αμιγώς και μόνο ιατρικά. Οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι διάσπαρτες, όταν χρειάζονται μετακινήσεις πολιτών θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρώς ιατρικά κριτήρια. Κατά την άποψη μου αν θέλετε ο 58χρονος που έγινε θέμα και βρέθηκε το κρεβάτι μετά από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων προηγούνταν του σεβασμιότατου. Ο άνθρωπος αυτός έπρεπε να είχε προηγηθεί», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ, είπε ότι «τα κρεβάτια είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και η κατάληψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή των 700 περίπου ανθρώπων που έχουν covid, και επίσης να πούμε ότι υπάρχουν κι άνθρωποι στην εντατική για πολλούς άλλους λόγους, πολλές φορές μπορεί να δημιουργεί μια αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο σημείο της χώρας ενώ να υπάρχει κάπου αλλού ένα άδειο κρεβάτι αλλά είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθεί κάποιος άρρωστος από τη Βόρεια Ελλάδα στην Κρήτη όπου υπάρχουν ενδεχομένως κρεβάτια».
Σε ερώτηση για τους διασωληνωμένους που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης λειτουργούν υπό πολεμικές συνθήκες. «Ο άνθρωπος που χρειάζεται διασωλήνωση τη χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κι αυτή η χρονική στιγμή θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να είναι η σκηνή ενός τροχαίου ατυχήματος παραδείγματος χάρη. Δεν μπορεί να περιμένει να διασωληνωθεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής ελεύθερο το οποίο μπορεί να μην είναι στον τόπο όπου βρίσκεται αυτός ο ασθενής και για το λόγο αυτό η διασωλήνωση όταν έρθει η στιγμή γίνεται εκείνη την ώρα. Και γι’ αυτό το λόγο η χώρα έχει προμηθευτεί έναν μεγάλο αριθμό φορητών αναπνευστήρων για να ανταποκριθεί σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες. Άρα ναι, εκ των πραγμάτων υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διασωληνώνονται και μπαίνουν σε ένα φορητό αναπνευστήρα εκτός εντατικής μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι εντατικής στο οποίο θα μετακινηθούν και πολλές φορές οι μετακινήσεις μπορεί να είναι και μακρινές, αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί πρόβλημα. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι άνθρωποι με επιβαρυμένη υγεία με το που διασωληνώνονται μπορεί να έχουν λίγο ή πολύ χρόνο μπροστά τους, δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς χρόνο έχει ο κάθε άνθρωπος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άλλες είναι οι συνθήκες σε ένα περιβάλλον μια πλήρως οργανωμένης μονάδας εντατικής κι άλλες οι συνθήκες εκεί που υπάρχει μια πολεμική κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν η εξέλιξη της υγείας του κάθε ασθενούς παίζει ρόλο για το αν θα παραμείνει διασωλωνωμένος εντός ή εκτός ΜΕΘ, τόνισε πως, όχι, από τη στιγμή που θα διασωληνωθεί και βρίσκεται εκτός περιβάλλοντος εντατικής θα πρέπει να βρεθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και καταβάλλεται μια διαρκής προσπάθεια να βρεθεί εντός ΜΕΘ. «Αν δεν βρεθεί οπωσδήποτε οι προσδοκίες από μια νοσηλεία εκτός εντατικής είναι χαμηλότερες απ’ ότι από μια νοσηλεία εντός εντατικής», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, είπε πως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να έχουμε τελικές απαντήσεις. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή μαστίζεται από τη Δέλτα. Από τη Δέλτα πεθαίνουν οι άνθρωποι, από τη Δέλτα είναι γεμάτες οι εντατικές άρα εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στο πως θα περιορίσουμε τη διασπορά της Δέλτα και να εμβολιαστούμε.