Διακόπηκε το διήμερο ανοδικό σερί του χρυσού την Πέμπτη, αφού το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου για να κλείσει με απώλειες της τάξης του 0,6%.
Ειδικότερα, το δολάριο επιβάρυνε τα εμπορεύματα στις συναλλαγές της Πέμπτης, σημειώνοντας άνοδο 0,4% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.
“Οι traders δεν έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στον χρυσό, δεδομένου ότι έχουν αμβλυνθεί οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στις οικονομίες”, δήλωσε ο Chintan Karnani, διευθυντής έρευνας της Insignia Consultants.
Στο μεταξύ, οι traders περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις ΗΠΑ για για την πορεία του πληθωρισμού μετά το άλμα των τιμών σε υψηλό 30 ετών τον Οκτώβριο στο 6,2%.
Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν τη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η Fed να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για την αύξηση των επιτοκίων της, αν διαπιστώσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Οι τιμές του πληθωρισμού αποτελούν “κλειδί για την πολιτική κάθε κεντρικής τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια”, τόνισε ο Karnani, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και ΕΚΤ θα συνεδριάσουν επίσης την επόμενη εβδομάδα.
“Κρίνοντας από τη σημερινή διαπραγμάτευση των μετάλλων, οι επενδυτές φαίνεται πως προεξοφλούν καλύτερα στοιχεία για τον πληθωρισμο στις ΗΠΑ στο μέλλον”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Edward Meir, αναλυτής της ED&F Main Capital Markets. Ο χρυσός “δεν έχει κάνει κάτι σημαντικό αυτή την εβδομάδα”, πρόσθεσε.
Το αρνητικό κλίμα για τον χρυσό συντήρησαν και οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που υποχώρησαν σε χαμηλό 52 ετών, αντανακλώντας τη μεγάλη απροθυμία των εταιρειών να απολύσουν εργαζομένους εν μέσω της μεγαλύτερης έλλειψης εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 43.000 στις 184.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 8,80 δολάρια ή 0,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.776,70 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση η τιμή του χρυσού καταγράφει απώλειες 0,4% μέχρι στιγμής.
Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου έχασε 42 σεντς ή 1,9% την Πέμπτη και έκλεισε στα 22,013 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πτώση 0,4% την Τετάρτη.
Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,4% στα 4,333 δολάρια ανά λίβρα. Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για την πλατίνα διολίσθησε κατά 1,9% στα 937,70 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο παραδόσεως Μαρτίου έχασε 2,1% στα 1.813,20 δολάρια ανά ουγγιά.