ΑΠΘ: Παροχή δωρεάν λαχανόκηπων σε φοιτητές

Ενημερωτική συνάντηση με τους πρώτους 100 φοιτητές, που επιλέχτηκαν με κοινωνικά κριτήρια για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα καλλιέργειας μικρών κήπων πραγματοποίησαν οι υπεύθυνοι του ΑΠΘ σήμερα Παρασκευή 10 του μήνα.

 

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνική μέριμνα φοιτητών του ΑΠΘ» που υλοποιείται με ευθύνη του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαου Γ. Παπαϊωάννου, και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριου Στ. Κωβαίου. Οι μικροί κήποι διατίθενται στους φοιτητές του ΑΠΘ με προτεραιότητα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ήδη περισσότεροι από 300 φοιτητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

 

Στους επιλεχθέντες φοιτητές παρέχεται δωρεάν χώρος και όλα τα απαιτούμενα υλικά, καθώς και εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση φοιτητών σε δράσεις που προωθούν την οικολογία, την κοινωνική επαφή, τη δημιουργική δραστηριότητα και συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και της ψυχικής ευημερίας. Παράλληλα, θα παρέχεται εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

 

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί γύρω από τρεις άξονες:

 

α. Λαχανικά: από τον σπόρο στο βαζάκι. Βιολογική καλλιέργεια θερινών και χειμερινών λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα με χρήση ωφέλιμων εντόμων. Τα λαχανικά που δεν θα καταναλωθούν άμεσα, θα μεταποιηθούν χωρίς συντηρητικά.

 

β. “Καλλιεργώ το φαρμακείο μου”. Βιολογική καλλιέργεια βοτάνων για φαρμακευτική και καλλυντική χρήση. Ενημέρωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και εκπαίδευση για την παρασκευή προϊόντων προσωπικής φροντίδας (π.χ. σαπουνιού, κεραλοιφής, βαμμάτων κ.λπ.).

 

γ. Μικρολαχανικά. Βιολογική καλλιέργεια μικρολαχανικών για γρήγορη απόδοση και ενημέρωση για τη σπουδαία θρεπτική τους αξία. Προτάσεις για την αξιοποίησή τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη.

 

Σημειώνεται ότι το πανεπιστήμιο κατά καιρούς προσφέρει ανάλογες δυνατότητες και σε πολίτες οι οποίοι θα ήθελαν να καλλιεργήσουν λαχανικά σε χώρους τους οποίους παρέχει το ίδρυμα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία καθώς υπήρχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από κατοίκους της πόλης.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ