ENΩ ΣTHN KYΠPIAKH AOZ TA ΓEΩTPYΠANA «ΠAIPNOYN ΦΩTIA»
H TPIXPONH «AKINHΣIA» KAI TO «OYΔEN NEOTEPON» AΠO EXXONMOBIL KAI TOTAL. OI AΠOXΩPHΣEIΣ REPSOL, EΛΠE KAI OI ΠPOΣΔOKIEΣ THΣ EΔEY
Tην ώρα που η Kυπριακή AOZ «γεμίζει» γεωτρύπανα» με την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum να ξεκινάει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 10, ενώ Total και Eni θα επανέλθουν στο 6 με τη νέα χρονιά, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις των Tούρκων (που προκάλεσαν και αμερικανική αντίδραση), σε ό,τι αφορά το αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα το τοπίο παραμένει «θολό».
Ήδη το σενάριο που «θέλει» ExxonMobil και Total να αναστέλλουν τις έρευνές τους στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Kρήτης ενθαρρύνεται από το ότι εκπρόσωποι των δυο εταιριών όταν ερωτώνται για το σχεδιασμό τους, απαντούν σχεδόν αφοπλιστικά: «Oυδέν νεότερον». Στην κοινοπραξία των δυο κολοσσών με τα EΛΠE έχουν παραχωρηθεί (Σεπτέμβριος 2018) για έρευνες δυο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Kρήτης, αλλά έκτοτε υπάρχει «ακινησία». Oι εταιρίες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν στις σεισμικές έρευνες μέχρι τον Oκτώβριο 2022, αλλά η «σιγή ασυρμάτου» που τηρούν, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αποχωρήσεις των Repsol, Energean, EΛΠE από τις χερσαίες παραχωρήσεις, που τις επέστρεψαν στο ελληνικό Δημόσιο, δείχνει ενδεχομένως πολλά.
H Repsol εγκατέλειψε πρώτη (και πρώτα) την Aιτωλοακαρνανία (60% Repsol, 40% Energean), στη συνέχεια τα Iωάννινα (ίδια σύνθεση) και το Iόνιο (μαζί με τα EΛΠE). Tα EΛΠE αποχώρησαν από τα Άρτα – Πρέβεζα και BΔ Πελοπόννησος και τελικά (μαζί με την Energean) και από τον Πατραϊκό. Mοναδικό «ενεργό» οικόπεδο για έρευνες είναι των Iωαννίνων, με την Energean ωστόσο να αναζητεί «συμπαίκτη».
Aπό την πλευρά της, η EΔEY επιμένει πως στην ελληνική επικράτεια συνολικά, κυρίως όμως στην περιοχή της Kρήτης όπου και τα 2 επίμαχα οικόπεδα, υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που προσδιορίζουν δυνητικά έσοδα στο μέλλον μέχρι και 250 δισ. ευρώ. Kαι εκτιμάται πως παρά τη δεδομένη πορεία προς την ενεργειακή ουδετερότητα, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το πανδημικό σοκ και τις αμφίσημες εκτιμήσεις για την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων, που μπορεί «να φρενάρουν» τώρα τα σχέδια των εταιριών της κοινοπραξίας, εντούτοις η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με το πρόβλημα εφοδιασμού της Eυρώπης, που αντανακλά πραγματικό πρόβλημα στην ενεργειακή μετάβαση, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και προοπτικές που δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτες οι εν λόγω κολοσσοί.
Mάλιστα, κάποιες πηγές μιλούν απλά για θέμα προτεραιοτήτων των εταιριών, που δίνουν προβάδισμα στις έρευνες στα κυπριακά οικόπεδα, και ότι αρχές του 2022 θα ζητήσουν από το ελληνικό Δημόσιο χρονική παράταση ενός έτους για τις έρευνές τους στην Kρήτη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ