Μόνιμη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα φέρνει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που θα σερβιριστεί με ένα ακόμα πιο σκληρό Μνημόνιο λιτότητας έως το 2020.
To πολυσέλιδο κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής κρύβει ψιλά γράμματα που κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικό και τον έλεγχο της Τρόικα και το νέο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να δεχθούμε για να πάρουμε το νέο δάνειο των 100 δισ. ευρώ και να ελαφρύνουμε το χρέος μας.
Τα οκτώ “βήματα” του Βενιζέλου
Οκτώ φακέλους που «καίνε», και περιλαμβάνουν όλα όσα είναι υποχρεωμένη να κάνει η κυβέρνηση για να πάρει παλιά και νέα δάνεια, κρατά στα χέρια του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να προχωρήσει η κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει όλες τις αναθεωρήσεις των στόχων για το ρυθμό ανάπτυξης, τα έσοδα, τις δαπάνες η ψήφιση -πριν από το τέλος του χρόνου- του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η ενεργοποίηση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας έως τα μέσα Δεκεμβρίου και η νομοθέτηση της παρακράτησης του κεφαλικού φόρου από μισθούς και συντάξεις.
Όμως οι απαιτήσεις της Τρόικα δεν σταματούν εκεί. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ζητά την δημιουργία «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» όπου οι μισθοί και οι φόροι θα είναι συμπιεσμένοι με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «πιστεύουμε πως είναι μια ιδέα που θα πρέπει να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές, αν δηλαδή θα προχωρήσουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα την πιθανότητα να δοκιμαστούν αυτές οι ιδέες στην πράξη».
O χρόνος πιέζει και για την έκδοση υπουργικής απόφασης που αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης αναπηρίας, ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων.
Την κατάρτιση νέας λίστας φαρμάκων, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Την έκδοση των αποφάσεων για τις νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και στο φυσικό αέριο και για την περικοπή του ανώτατου ύψους των επικουρικών συντάξεων.
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξετάζεται η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, με παράλληλη αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 20% στο 25%.