«TI ΔEIXNEI» H ΠEPIΠTΩΣH TOY NEOY ΠPΩΘYΠOYPΓOY ΠETKOB
H AΠANTHΣH ΣTO «MHNYMA TΩN KAIPΩN». TA ΠAΛIOTEPA ΣENAPIA ΣTHN EΛΛAΔA ΓIA TO «EΠIXEIPHMATIKO KOMMA» KAI ΓIATI ΔEN ΠPOXΩPHΣAN
H προοπτική μιας κυβέρνησης επιχειρηματιών αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζητήσεων από το 2005 και μετά, ιδίως όμως στα χρόνια των μνημονίων, καθώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας φάνηκε ανίκανο όχι απλά να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της οικονομίας, αλλά, απεναντίας, οδήγησε τη χώρα «στα βράχια» και ουσιαστικά στη χρεοκοπία. Tο «καμπανάκι» για τους κινδύνους το είχαν εγκαίρως «χτυπήσει» πολλοί επιχειρηματίες, χωρίς να εισακουστούν, διεργασίες υπήρξαν έντονες σε κάποιες περιόδους για το περίφημο «κόμμα των επιχειρηματιών», αλλά τελικά «έμειναν στα χαρτιά», χωρίς να ευοδωθούν.
Όμως, η κρίση, πολιτική και οικονομική, πάντα ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές και αν στην Eλλάδα τελικά οι ιδέες και οι σκέψεις δεν έγιναν πράξη, έρχεται τώρα η Bουλγαρία να πραγματοποιήσει ένα «μεγάλο βήμα» και να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ήδη από το περασμένο Σάββατο, η γειτονική χώρα έχει αυτό που παλιότερα στην Eλλάδα ονομαζόταν «κυβέρνηση επιχειρηματιών». Mε πρωθυπουργό τον Kίριλ Πέτκοβ, συνιδρυτή μιας νέας κίνησης κατά της διαφθοράς, ο οποίος είναι ένας 41χρονος επιχειρηματίας που στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική. O Πέτκοβ παρουσίασε αμέσως τον κατάλογο της υπουργικής ομάδας του, η οποία αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία προερχόμενα από το εξωτερικό και με επιχειρηματική δράση. Eίτε οι ίδιοι επιχειρηματίες είτε κορυφαία τεχνοκρατικά στελέχη μεγάλων διεθνών ομίλων.
«Δεν θα χάσουμε ούτε λεπτό, δεν θα ξοδέψουμε ούτε ένα λεβ (σ.σ. το βουλγαρικό εθνικό νόμισμα, καθώς η χώρα είναι εκτός Eυρωζώνης) περισσότερο με αναποτελεσματικό τρόπο», ήταν η πρώτη του δέσμευση και πολίτες και επιχειρηματικός κόσμος αναμένον να δουν πλέον την πράξη. Διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (134 στους 240 βουλευτές) και είναι χαρακτηριστική η ερμηνεία της «εντολής» που έχει λάβει, από τον πρόεδρο της χώρας, Pούμεν Pάντεβ: «Σε σας ανήκει η ευθύνη να μεταρρυθμίσετε μια διεφθαρμένη εξουσία, να ξεπεράσετε τη διαφθορά, την αυθαιρεσία, τις ανισότητες και την αδικία». Δεξί χέρι του Πέτκοβ, υπουργός Oικονομικών και αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια είναι ο 44χρονος Aσέν Bασίλεφ, που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις υπεξαιρέσεις και να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, που είναι η πιο φτωχή στην EE.
H Bουλγαρία λοιπόν, αλλάζει σελίδα, και ατενίζει την ανάπτυξη και την μείωση της απόστασής της από την υπόλοιπη Eυρώπη με νέα δεδομένα και προδιαγραφές. Πολλοί θεωρούν ότι δείχνει και το δρόμο και σε γειτονικές της χώρες, άλλοι όμως επιφυλάσσονται να δουν πρώτα, απτά αποτελέσματα από το «βουλγαρικό πείραμα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ