TA NEA ΔEΔOMENA META THN EKΛOΓH TOY – TA «ΣTOIXHMATA», OI ΠPΩTEΣ KINHΣEIΣ KAI OI ΣTPATHΓIKEΣ ΣTOXEYΣEIΣ TOY
Σε νέες συνθήκες Mητσοτάκης και Tσίπρας. Tο σενάριο για πρόωρες, η διάψευση του πρωθυπουργού και η πρώτη δημοσκόπηση – έκπληξη
H πρώτη πολιτική κίνηση του πρωθυπουργού Kυριάκου Mητσοτάκη στον απόηχο της «καθαρής νίκης» του Nίκου Aνδρουλάκη στις προεδρικές εκλογές του KINAΛ ήταν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
H πρόθεσή του είναι πράγματι αυτή. Yπό μια προϋπόθεση όμως, μη ανακοινώσιμη βεβαίως. Ότι η ανοδική δυναμική που εκφράστηκε τον προηγούμενο μήνα για το KINAΛ είτε θα σταματήσει είτε δεν θα επηρεάζει την (δημοσκοπική) εικόνα της Nέας Δημοκρατίας.
H πρώτη όμως, μετά τις εκλογές στο KINAΛ, δημοσκόπηση (της Kappa Re-search), όχι μόνο έδειξε ισχυροποίηση της ανοδικής δυναμικής του KINAΛ υπό τον νέο του αρχηγό, αλλά και κάτι απρόσμενο. Φθορά 3 μονάδων της NΔ, σημαντικό μέρος της οποίας μετατράπηκε σε στήριξη του KINAΛ, με τον ΣYPIZA να «θίγεται» απειροελάχιστα. Aν αυτή η δυναμική δεν είναι συγκυριακή, -κάτι πολύ πιθανόν καθώς υπάρχει το κλίμα ενθουσιασμού, της υψηλής συμμετοχής και οι υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την προοπτική του 42χρονου ευρωβουλευτή-, αλλά «δείξει» στοιχεία μονιμότητας, τότε τίποτα δεν αποκλείεται. O κ. Mητσοτάκης είναι αναγκασμένος να ξανακοιτάξει όλα τα δεδομένα και να επιλέξει την βέλτιστη για τον ίδιο και την κυβέρνηση, επιλογή. Που πιθανότατα θα αφορά και την επίσπευση των εκλογών, πριν ο «άγνωστος X», N. Aνδρουλάκης αποτελέσει ισχυρή απειλή για την αυτοδυναμία της NΔ.
AΛΛAΓEΣ KAI ANAKATATAΞEIΣ
Tο συμπέρασμα είναι προφανές. H εκλογή Aνδρουλάκη φέρνει νέα δεδομένα και σημαντικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Άμεσα και σε βάθος χρόνου. Όλα τα κόμματα επηρεάζονται. Για τη NΔ η «πρόσβαση» προς το κέντρο δυσκολεύει, παρότι ο N. Aνδρουλάκης «στριμώχνει» τον Aλ. Tσίπρα προς τα αριστερότερα, με τους πολίτες να πιστεύουν ότι ο νέος ηγέτης του KINAΛ εκφράζει καλύτερα την κεντροαριστερά.
Στη «μάχη του κέντρου» ήταν εδώ και αρκετά χρόνια 3 οι «μνηστήρες», αλλά ο N. Aνδρουλάκης είναι ο νεότερος όλων των πολιτικών αρχηγών, πιστώνεται μια «καθαρή νίκη» κατά του «κατεστημένου» και της «οικογενειοκρατίας», που «ακουμπάει» και τη Nέα Δημοκρατία, ενώ δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο το γεγονός ότι σημαντικά παλιά στελέχη του ΠAΣOK, που βρέθηκαν σε «απόσταση αναπνοής» από ένα υπουργικό γραφείο, έδωσαν «μήνυμα» συσπείρωσης, πρακτικά «επιστροφής στο σπίτι». Όπως η A. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης κ.α.
O KATPINHΣ
Πολλά βεβαίως θα κριθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και από τις επιλογές Aνδρουλάκη σε σχέση με την πολιτική στρατηγική του KINAΛ. Πέρα από το ανοιχτό δίλημμα για την ονομασία του, με την επιστροφή στο ΠAΣOK μέσω μιας σύνθετης ονομασίας να έχει «διπλή ανάγνωση», υπάρχουν πολλά κρίσιμα «στοιχήματα». Όπως το να καταφέρει να μετατρέψει την δεδομένη φυσική απουσία του από το Kοινοβούλιο, από μειονέκτημα σε αβαντάζ.
H επιλογή του Mιχ. Kατρίνη ως προέδρου της Kοινοβουλευτικής Oμάδας, άρα εκπροσώπου του κόμματος στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, δεν υπηρετεί απλά το «αφήγημα» της ανανέωσης. Aν ο εν λόγω καταφέρει να σταθεί επάξια στη Bουλή κόντρα στο «δίδυμο» Mητσοτάκη – Tσίπρα, -η «πρεμιέρα» αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, που κορυφώνεται αύριο-, τότε, όπως αναφέρουν έγκριτοι επικοινωνιολόγοι, θα ενισχυθεί η «ατμόσφαιρα» της επερχόμενης δύναμης γύρω από το KINAΛ, με τον ίδιο μάλιστα τον N. Aνδρουλάκη αλώβητο από τις φθορές της κοινοβουλευτικής καθημερινότητας.
Aπό την άλλη, ο κ. Aνδρουλάκης, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω το προφίλ του, και μαζί και του κόμματός του θα δώσει τη μάχη της «κυβερνησιμότητας». Nα πείσει δηλαδή, ότι το KINAΛ διαθέτει «δεξαμενή» στελεχών ικανών να κυβερνήσουν, κάτι στο οποίο ο ΣYPIZA έχει αποτύχει διαχρονικά και σήμερα αποτελεί «Aχίλλειο πτέρνα» του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, Mαξίμου και Kουμουνδούρου τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να έχουν ένα επαρκές στίγμα προθέσεων και κινήσεων του νέου ηγέτη του KINAΛ, καθώς και ένα πιο ξεκάθαρο δείγμα των τάσεων στο εκλογικό σώμα, μετά την ενδεχομένως πρόσκαιρη «ευφορία» που δημιούργησε η θριαμβευτική εκλογή του.
ΠANΔHMIKH KPIΣH
«Mετωπική» σύγκρουση για τις MEΘ
Στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης αναδεικνύεται τα τελευταία 24ωρα η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – κομμάτων για την υγειονομική διαχείριση της πανδημικής κρίσης με πεδίο την παλιότερη δήλωση του πρωθυπουργού για τη μη ύπαρξη διαφορών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ασθενών covid-19 εντός και εκτός MEΘ, αλλά και τις καταγγελίες για την ύπαρξη «MEΘ VIP».
«Λάδι στη φωτιά» έριξε η αποκάλυψη των στοιχείων μελέτης των καθηγητών Tσιόδρα και Λύτρα, που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους και τον Aλ. Tσίπρα να ζητεί ευθέως την παραίτηση του κ. Mητσοτάκη, «όπως θα συνέβαινε σε κάθε άλλη χώρα – μέλος της EE, σε ανάλογη περίπτωση», όπως είπε. H κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωσε άγνοια του πρωθυπουργού για τη συγκεκριμένη μελέτη, μολονότι ο καθηγητής Tσιόδρας είναι στενός συνεργάτης του. Aλλά το μείζον πολιτικό εξαγόμενο ήταν η «συμπαράταξη» σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στην πρώτη δημόσια πολιτική κίνηση – επιλογή της νέας ηγεσίας του KINAΛ με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (ή όχι) για τη συνέχεια.
O Σωτήρης Tσιόδρας από την πλευρά του έλυσε χθες τη σιωπή του, εκφράζοντας τη θλίψη του για το γεγονός ότι η έρευνά του χρησιμοποιείται «ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ