Σημαντική ετήσια αύξηση κόστους σημειώνεται στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ανερχόμενη μεταξύ 9,3% και 18,5%, αναλόγως τις απαιτήσεις κάθε τραπεζιού, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ).
Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (έξι έως οκτώ ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ, ανέφερε η έρευνα, που κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής όπως ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία, καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.
Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά είδη καταστημάτων.
Η σύγκριση βεβαίως γίνεται με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η αγορά λειτούργησε σε καθεστώς πολύ αυξημένων περιορισμών.
Έτσι το αρνί έχει μέση αύξηση 13,9%, η κατεψυγμένη γαλοπούλα 15,3%, ενώ το χοιρινό μόνο 3,8%. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη στα λαχανικά, ανερχόμενη στο 46,2% για το μαρούλι και στο 16,6% για τις ντομάτες.
Στην κορυφή των αυξήσεων όμως βρίσκονται τα τυποποιημένα γλυκά, αφού οικουραμπιέδες ακρίβυναν κατά 52% και τα τυποποιημένα μελομακάρονα κατά 60,9%. Στο ζαχαροπλαστείο πάντως οι φρέσκοι κουραμπιέδες είναι μόνο 4% ακριβότεροι και τα μελομακάρονα 6,9%. Δείτε εδώ πού θα βρείτε να αγοράσετε τα καλύτερα μελομακάρονα στην Αθήνα.
Αντίρροπες τάσεις καταγράφονται στα ποτά για αυτά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, καθώς ενώ οι μπίρες είναι 17,3% ακριβότερες, το κρασί είναι κατά 14,3% φθηνότερο και τα αναψυκτικά κατά 27,5%.