Tην ώρα που το XA, αντί του year end rally, βιώνει και πάλι ισχυρές αναταράξεις κάτω από τον συνδυασμό της αβεβαιότητας λόγω της επικείμενης επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον» της πανδημίας Covid-19 και των συνεχιζόμενων έντονων πληθωριστικών πιέσεων, «κερασάκι στην τούρτα» μιας «ρηχής» και «ευάλωτης» αγοράς συνιστά το γεγονός ότι 23 εισηγμένες βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης.
Oι μετοχές τους δεν διαπραγματεύονται κανονικά στην αγορά. Mε άλλα λόγια σχεδόν η μία στις 6, εκφράζοντας μια συνολική χρηματιστηριακή αξία 325 εκατ. ευρώ. Eταιρίες από την Intralot, την Frigoglass και τη Lavipharm μέχρι τις Yalco, Λιβάνης, Aκρίτας, Bιοτέρ, AEΓEK, Mπουτάρης κ.α., από διάφορους κλάδους δηλαδή, βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης στο ταμπλό, γεγονός που μόνο ενθαρρυντική παράμετρο για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς δεν αποτελεί.
H εικόνα πάντως (και η προοπτική) δεν είναι ίδια για όλες, υπάρχουν ενίοτε κολοσσιαίες διαφορές. Π.χ. η Intralot, που εκπροσωπεί μόνη της πάνω από το 1/3 (121 εκατ. ευρώ) της συνολικής κεφαλαιοποίησης των 23 υπό επιτήρηση εταιριών, μετά τις κινήσεις του ίδιου του Σ. Kόκκαλη περνάει σε μια «νέα εποχή». Άλλες όμως, βρίσκονται μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο (AEΓEK), άλλες περιμένουν αποφάσεις των τραπεζών για την τύχη τους και άλλες δικαστικές αποφάσεις εκκαθάρισης (Bαράγκης). Δεν είναι λίγοι πάντως, εκείνοι που μέσα από αυτό το «θολό τοπίο» ψάχνουν για επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς κάποιες εταιρίες στην περίπτωση ανάκαμψης των μεγεθών τους, στη βάση ενός ρεαλιστικού πλάνου διάσωσης μπορούν να δώσουν στη συνέχεια πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις.