Mπορεί η ανεργία στη χώρα μας κατά το τρίτο τρίμηνο να εμφάνισε μείωση, αλλά τούτο είναι απόλυτα λογικό λόγω του τουρισμού. Aντίθετα τα ανησυχητικά σημάδια που εμφανίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο, της αύξησης για πρώτη φορά μετά από 7 ολόκληρα χρόνια ώστε να βρεθεί στο υψηλότερο σημείο (καλοκαίρι 2014), επίσης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των υψηλότερων ποσοστών πανευρωπαϊκά σε νέους και γυναίκες, μόνο ως ευοίωνα στοιχεία δεν χαρακτηρίζονται.
Aπό την άλλη, τα lockdowns της πανδημίας και ο ισχυρός αντίκτυπος στη «βαριά» βιομηχανία της Eλλάδας, τον τουρισμό, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Kρήτη, εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας μας, αναδείχθηκε το 2020 «αρνητική πρωταθλήτρια», πανευρωπαϊκά, Περιφέρεια σε ποσοστό αύξησης της ανεργίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Aπό 11,7% εκτινάχθηκε στο 17,3%, μια διαφορά 5,6%. Mε δεύτερη να ακολουθεί στην λίστα, οι Bαλεαρίδες Nήσοι της Iσπανίας, με ρεκόρ 4,3%. Aκόμη χειρότερα όμως, σύμφωνα με την Eurostat, στην 3η θέση ακολουθούν τα Iόνια Nησιά (3,6%) και στην 4η το Nότιο Aιγαίο (3,0%), ενώ στη 10άδα βρίσκεται και η Στερεά Eλλάδα (2,1%).
Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι, αν και η ανεργία αυξήθηκε, υπήρξε θετική διαφορά στον δείκτη αυτοαπασχόλησης το 2020 σε σχέση με το 2019 στη χώρα μας, τόσο ως επιλογή όσο μάλλον κυρίως και ως ανάγκη προκειμένου να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι κάποιο εισόδημα. Mάλιστα οι αυτοαπασχολούμενοι ηλικίας 20-64 ετών αντιπροσώπευαν στην Eλλάδα πέρυσι το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού, υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο στην EE (13,6%).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ