Με ταχύτητα φωτός φαίνεται ότι δρομολογούνται οι πολιτικές εξελίξεις, γεγονός το οποίοι επιβεβαιώνει η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και οι βαθιές αλλαγές που επέφερε αυτή.
Απομακρύνθηκε ολόκληρη η ηγεσία και των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων και εν συνεχεία έγινε «βουτιά» στην επετηρίδα για την ανάδειξη των νέων αρχηγών.
Με εισήγηση του Π. Μπεγλίτη αποστρατεύτηκαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι. Γιάγκος, ΓΕΣ αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ι. Κλόκοζας.
Νέοι αρχηγοί τοποθετήθηκαν ο Μιχ. Κωσταράκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Κων. Ζαζιάς αρχηγός ΓΕΣ, ο Α. Τσαντιράκης αρχηγός ΓΕΑ και ο Κοσμάς Χριστίδης αρχηγός ΓΕΝ.
Σε νευραλγική θέση
Οι παραπάνω ανώτατοι αξιωματικοί εκτινάχθηκαν στα ύπατα αξιώματα, ενώ έως χθες κατείχαν νευραλγικές θέσεις στα επιτελεία τους. Συγκεκριμένα ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο Α/ΓΕΣ ήταν διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού με έδρα την Ξάνθη. Ο Α/ΓΕΝ κατείχε τη Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας του Πολεμικού Ναυτικού.
Η επιλογή της νέας στρατιωτικής ηγεσίας συμπαρέσυρε στην αποστρατεία επτά αντιστράτηγους και δύο αντιναύαρχους και τρεις υποναύαρχους.
Πρόκειται για τους αντιστράτηγους Δ. Λυμπέρη συμπατριώτη του υπουργού-, Δ. Αγγελούδη, Γ. Νακόπουλο, Ι. Ζάρα, Θεόκλητο Ρουσάκη, Π. Τσολακίδη, Γ. Σεφερλή. Από το Ναυτικό συμπαρασύρονται στην αποστρατεία οι αντιναύαρχοι Π. Ευσταθίου αρχηγός Στόλου και Γ. Σκιαδάς και οι υποναύαρχοι Γ. Καλόγερος, Ι. Κωνσταντινίδης και Ν. Κρυονερίτης υπαρχηγός ΓΕΝ, που είχε επανέλθει στο Ναυτικό επί υπουργίας Βενιζέλου, ενώ τη δεκαετία του ’90 είχε διατελέσει υπασπιστής των υπουργών Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου.