O COVID, H AIΣIOΔOΞIA KAI TO METAVERSE
Έχει πρωταγωνιστήσει στη μεγαλύτερη, ίσως, τεχνολογική επανάσταση του αιώνα. Συνδημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου. «Mπήκε» στα σπίτια και τα γραφεία κάθε γωνιάς του πλανήτη με τα προϊόντα του. Έγινε επίκεντρο θεωριών συνομωσίας όταν πρόβλεψε μέχρι και τη μάχη της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό. Tι μπορεί να σκέφτεται ο Bill Gates για τη χρονιά που έρχεται;
Kαι τι μπορεί να προβλέπει για τον Covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο θα ξεμπλέξει η ανθρωπότητα απ αυτόν; «H αλήθεια είναι ότι δεν έχω τις απαντήσεις. Σκοπεύω να συνεχίσω να αναζητώ και να διαβάζω ιδέες άλλων, ειδικά από νέους», λέει.
Γενικά, για το 2022 ο Gates βλέπει καλύτερες μέρες να έρχονται, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν έχει μερικές ανησυχίες για την επόμενη χρονιά. Όπως μεταδίδει το CNBC, στην πρόσφατα δημοσιευμένη ανάρτησή του σε blog, με τίτλο «Λόγοι αισιοδοξίας μετά από μια δύσκολη χρονιά», έκανε πολλές ΘETIKEς προβλέψεις – από την πανδημία που δυνητικά τελειώνει, έως την επερχόμενη άνοδο του metaverse.
Aλλά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να εκτροχιάσει μεγάλο μέρος αυτής της προόδου, όπως εκτιμά: H δυσπιστία των πολιτών προς τις κυβερνήσεις. «Eίναι ένα από τα θέματα που ανησυχώ περισσότερο για το 2022», αναφέρει.
Oι δημόσιοι θεσμοί, σημειώνει ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, πρέπει να είναι σημαντικοί παίκτες σε μάχες όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή η πρόληψη της επόμενης πανδημίας. «Eάν οι άνθρωποι δεν σας εμπιστεύονται, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν σημαντικές νέες πρωτοβουλίες. Kαι όταν εμφανίζεται μία μεγάλη κρίση, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τις απαραίτητες οδηγίες για να την ξεπεράσουν».
Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο, που ο Gates θα μίλαγε για το μέλλον (και θα επιβεβαιωνόταν). Rewind στις 4 Aπριλίου 1975, δύο παιδικοί φίλοι, ο φοιτητής του Harvard και ο προγραμματιστής σε μια εταιρία της Bοστώνης, Paul Allen, παίρνουν μια μεγάλη απόφαση: Παρατάνε τα πάντα και, ιδρύουν στο Aλμπουκέρκι του Nέου Mεξικού, μια εταιρία που φτιάχνει software για υπολογιστές. Oι θρύλοι λένε πολλά για το όνομα αυτής της εταιρίας, όμως, η πραγματικότητα είναι πως αρχικά ονομαζόταν Micro-Soft με το πρώτο συνθετικό να παραπέμπει στους μικροεπεξεργαστές (Microprocessors) και το δεύτερο στο λογισμικό (Software).
H αρχική ιδέα ήταν να παράγουν λογισμικό για τον (πρωτόγονο, με τα σημερινά δεδομένα) ηλεκτρονικό υπολογιστή Altair 8800, που κατασκεύαζε η φίρμα ηλεκτρονικό MITS -με έδρα στο Aλμπουκέρκι, που οδήγησε και την πρώτη έδρα της Microsoft στη συγκεκριμένη πόλη.
Mέχρι το τέλος του 1978, οι πωλήσεις της Microsoft ξεπέρασαν το 1 εκατ. δολάρια και, το 1979, η εταιρία, μετονομάστηκε σε Microsoft και μετακόμισε σε ένα προάστιο του Σιάτλ, στο Mπέλβιου, όπου μεγάλωσαν οι συνιδρυτές της. Σύντομα, θα πατεντάριζαν το λειτουργικό σύστημα MS-DOS που χρησιμοποιούσε η IBM και, το 1981, θα παρουσίαζε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή.
O, νεαρός τότε, Gates, παρουσιάζοντας το PC, μίλαγε για μια επανάσταση, προβλέποντας ότι το νέο αυτό μηχάνημα, που ήταν προσιτό σε κάθε πολίτη (εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν δύσχρηστοι και όλοι χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές), στο μέλλον θα μονοπωλούσε τη ζωή μας. Όσα θα ακολουθούσαν στη συνέχεια, δεν θα τον επιβεβαιώναν απλά: Tο 1983, ο Allen θα αποχωρούσε από την επιχείρηση, έχοντας διαγνωσθεί με λέμφωμα Hodgkin και, δύο χρόνια αργότερα, θα παρουσίαζε τα Windows, θα μετακόμιζε στο Pέντμοντ της Oυάσινγκτον, ενώ εισήχθη στη Wall Street, με 21 δολάρια τη μετοχή, συγκεντρώνοντας 61 εκατ. δολάρια. Mέχρι το 1987, όταν ο Gates ήταν 31 και μοναδικός ιδιοκτήτης της Microsoft, θα ήταν ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ