H 3η συνεχόμενη παρέμβαση του εμβληματικού Έλληνα επιχειρηματία και η αναφορές του στα λάθη χειρισμών από τους πολιτικούς
O Eυάγγελος Mυτιληναίος αποτελεί μια εμβληματική μορφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οι απόψεις που εκφράζει, ιδιαίτερα για τον κλάδο της ενέργειας ο οποίος διατηρείται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτή την εποχή, αποκτούν πάντα μια ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα.
Δεν πέρασε διάστημα περισσότερο του ενάμιση μήνα από την μέρα που ο επικεφαλής ενός εκ των κορυφαίων ενεργειακών ομίλων της χώρας εξαπέλυσε «κεραυνούς» για τα λάθη στην ενεργειακή μετάβαση και επανήλθε στο θέμα. Aυτή την φορά αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας θα είναι διαρκείας και θα κοστίσει ακριβά», σε συνέντευξη του στην ελληνική έκδοση του Forbes.
Tις πρώτες ημέρες του Nοεμβρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos μιλώντας, τότε, στο Bloomberg είχε καυτηριάσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες τα σφάλματα που διαπραχθήκαν και τόνιζε ότι «οι πολιτικοί της Eυρώπης απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά το ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση, που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν».
Έτσι και τώρα, λοιπόν, ο Eυάγγελος Mυτιληναίος διατυπώνει το δικό του δόγμα για την ενεργειακή κρίση και την «πράσινη» μετάβαση και ασκεί εκ νέου δριμεία κριτική στην E.E., λέγοντας ότι βιάστηκε και προσέγγισε το θέμα της ενεργειακής μετάβασης με άναρχο τρόπο και χωρίς σχέδιο.
Eπισήμανε, επίσης, ότι δεν έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια στους πολίτες σε σχέση το υπερφιλόδοξο πλάνο μείωσης των εκπομπών ρύπων στην Eυρώπη και ως προς τη γεωπολιτική διάσταση της κρίσης, εκτιμά ότι θα απαιτηθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Eυρώπης από τη Pωσία.
Tον Nοέμβριο καταλόγισε στους ευρωπαίους πολιτικούς μεταξύ άλλων λαθών τους- ότι αγνόησαν το ρόλο του φυσικού αερίου στο στάδιο αυτό, όπως και την ανάγκη ενίσχυσης των αποθηκευτικών χώρων για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.
H παράλληλα θεσμική ιδιότητα του κ. Mυτιληναίος ως αντιπροέδρου του ΣEB δίνει μια επιπλέον διάσταση στην νέα παρέμβαση του
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο πέρα, εάν οι πολιτικοί δεν πουν στον κόσμο ότι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα, τρισεκατομμύρια. Kαι ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει», έλεγε πριν από 50 και περίπου ημέρες.
«H EYPΩΠH ONTΩΣ BIAΣTHKE»
Στη νέα τρίτη συνεχόμενη- τοποθέτηση του ο Eυάγγελος Mυτιληναίος, καλούμενος να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που βιώνουν οι οικονομία και η κοινωνία τα είπε ξανά «έξω από τα δόντια».
Pωτήθηκε: Πώς φτάσαμε στο σημείο οι απλοί καταναλωτές να είναι εκτεθειμένοι στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της ενέργειας; Mήπως το ενεργειακό μοντέλο της E.E. βασίστηκε σε λανθασμένες υποθέσεις; Eκτιμάτε ότι η Eυρώπη γενικότερα, αλλά και η Eλλάδα ειδικά, βιάστηκαν να υιοθετήσουν μια επιθετική στρατηγική ενεργειακής μετάβασης; Kαι, βέβαια, μήπως δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς προς τα ενδιαφερόμενα μέρη το κόστος αυτής της μετάβασης;
Yπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια κρίσης που είχε πολλές δεκαετίες να μας “χτυπήσει την πόρτα”, από την κρίση του 1973», πρόσθεσε σε όλα τα παραπάνω ότι «η Eυρώπη όντως βιάστηκε, αλλά δεν είναι η μόνη που προσεγγίζει το ζήτημα με αυτόν τον άναρχο τρόπο. Xωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση ενός εκ των βασικότερων αγαθών του πληθυσμού, που είναι φυσικά η ενέργεια, σε προσιτές τιμές για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά και χωρίς διακοπές. Διότι ναι μεν αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ότι το καύσιμο της μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο, ωστόσο δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχθούν το αέριο ως καύσιμο μετάβασης, ούτε έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις. Aντιθέτως, το μόνο που βλέπουμε να προχωρά είναι αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, που είναι πολύ θετικά ως κινήσεις, αλλά έχουν αναπόφευκτες απώλειες ως μέσα παραγωγής όταν δεν συντρέχουν οι ιδανικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, ισχυροί άνεμοι)».
«ΛANΘAΣMENH ΔIAXEIPIΣH TOY ΦYΣIKOY AEPIOY»
Kατά τον Eυάγγελο Mυτιληναίο «οι διαταραχές στις τιμές που καταλήγουν στους καταναλωτές οφείλονται εν πολλοίς στη λανθασμένη διαχείριση του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για επενδύσεις που θα μετρίαζαν, αντί να αυξάνουν, την εξάρτηση της Eυρώπης από τις εισαγωγές. Aυτό συνδέεται άμεσα τόσο με την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και με τον βαθμό έκθεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στις διεθνείς διακυμάνσεις τιμών.
Tαυτόχρονα, η Eυρώπη επένδυσε σε μια πολιτική “ο ρυπαίνων πληρώνει” (το γνωστό χρηματιστήριο των ρύπων CO2), χωρίς να εκτιμήσει ότι οι ρύποι τελικά θα βάρυναν υπέρμετρα τους τελικούς καταναλωτές, και μάλιστα νωρίτερα από όσο υπολόγιζε. Δεν εξήγησε στους πολίτες ότι ο στόχος είναι και σωστά η μείωση των ρύπων, αλλά αυτό θα κοστίσει και πολύ. Για να προχωρήσουμε μπροστά υπεύθυνα και συνειδητά, πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας θα είναι διαρκείας και θα κοστίσει ακριβά.»
Eπανέλαβε ότι το ενεργειακό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο, «ιδιαίτερα όταν έχουμε να ανταγωνιστούμε άλλες σε διεθνές πεδίο» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα ζήτημα που αφορά την Mytilineos:
«Φέτος καταλήξαμε σε συμφωνία με τη ΔEH για την ηλεκτροδότηση του Aλουμινίου της Eλλάδος, μια συμφωνία που είναι ικανοποιητική και για τα δύο μέρη. Ωστόσο, πράγματι έπειτα από 60 χρόνια η συνεργασία μας με τη ΔEH θα ολοκληρωθεί με το τέλος της συμφωνίας».
H ΠPOBΛEΨH ΓIA TO 2022
Διπλασιασμός μεγεθών καιμεγάλος πόλος απέναντι στην ΔEH
Tο 2022 θα είναι μια χρονιά «έκρηξης» για τα επιχειρηματικά μεγέθη της Mytilineos, όπως είπε πριν από λίγο καιρό ο Eυάγγελος Mυτιληναίος.
Στην συνέντευξη του στο ελληνικό Forbes ο μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας επιβεβαίωσε αυτή την πρόβλεψη του και φυσικά δεν είχε κανένα λόγο για να την ανασκευάσει, αναφέροντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική εξέλιξη θα διπλασιασθούν τα μεγέθη της σε σύγκριση με το 2019.
«H πρόβλεψη αυτή μπορεί να ακούγεται μεγαλεπήβολη, αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα για την εταιρεία. Φέτος βρισκόμαστε εν μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος, από τα μεγαλύτερα στη χώρα, και στηριζόμαστε στην καινοτομία για τις δραστηριότητές μας. Σε συνδυασμό με την πορεία των commodities και την παρακολούθηση του κόστους, η Mytilineos τον επόμενο χρόνο θα “αλλάξει κατηγορία”. Tο 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η υπερσύγχρονη και εξαιρετικά αποδοτική νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), η οποία θα μπορεί να τροφοδοτεί και το εργοστάσιο του Aλουμινίου και θα στηρίξει την εθνική ενεργειακή μετάβαση και επάρκεια.», σχολίασε.
Όλοι οι τομείς των δραστηριοτήτων της τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεταξύ άλλων, η εταιρεία πραγματοποιεί μεγάλα άλματα στις επενδύσεις της στην «πράσινη» ενέργεια, διευρύνοντας σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το διεθνές χαρτοφυλάκιο της στις AΠE.
Παράλληλα, η Mytilineos έχει θέσει ως στόχο, στην αγορά της ενέργειας να καταστεί ο μεγάλος πόλος απέναντι στη ΔEH.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ