Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι θεωρεί την πυρηνική ενέργεια επικίνδυνη και αντιτίθεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επέτρεπαν στην τεχνολογία να παραμείνει μέρος των σχεδίων του μπλοκ για ένα φιλικό προς το κλίμα μέλλον.
Η Γερμανία πρόκειται να κλείσει τους υπόλοιπους τρεις πυρηνικούς σταθμούς της στο τέλος του τρέχοντος έτους και να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030, ενώ η γειτονική Γαλλία στοχεύει να εκσυγχρονίσει τους υπάρχοντες αντιδραστήρες και να κατασκευάσει νέους για να καλύψει τις μελλοντικές ενεργειακές της ανάγκες.
Το Βερολίνο σχεδιάζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο έως ότου αυτό αντικατασταθεί από μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Οι αντίθετοι δρόμοι που ακολουθούν δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε μια δύσκολη κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα προσχέδιο σχεδίου της ΕΕ που ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο η πυρηνική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο μπορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να θεωρηθούν βιώσιμα για επενδυτικούς σκοπούς.
«Θεωρούμε ότι η πυρηνική τεχνολογία είναι επικίνδυνη», δήλωσε αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι το ερώτημα τι θα γίνει με τα ραδιενεργά απόβλητα που διατηρούνται για χιλιάδες γενιές παραμένει άλυτο.
«Πιστεύω ότι είναι απολύτως λάθος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε. «Μια μορφή ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες και να αφήσει πίσω της μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων, εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων δεν μπορεί να είναι βιώσιμη» συμπλήρωσε.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι προτάσεις της Κομισιόν αμαυρώνουν τους στόχους για τη βιωσιμότητα» δήλωσε ο Χάμπεκ στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Κατά την άποψή μας, δεν θα χρειαζόταν αυτή την προσθήκη στους κανόνες ταξινόμησης. Δεν βλέπουμε καμία έγκριση των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος.
Ο Χάμπεκ διαμαρτυρήθηκε ότι ο χαρατηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμης είναι «λάθος με αυτή την τεχνολογία υψηλού κινδύνου». Αυτό συσκοτίζει την άποψη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των πυρηνικών αποβλήτων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Δεν παρέχονται επίσης αυστηρά κριτήρια ασφαλείας. «Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο» είπε ο Χάμπεκ.
«Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο αν αυτή η επιλογή θα βρει καν αποδοχή στην χρηματοπιστωτική αγορά» τόνισε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αξιολογήσει το σχέδιο της Επιτροπής για τις επιπτώσεις του.