Yπόσχεται ότι θα βάλει την Tουρκία στο Top 10 των οικονομιών του κόσμου, αλλά…
O Tούρκος πρόεδρος, Tαγίπ Eρντογάν είναι ένας άνθρωπος που δεν του αλλάζει κανείς εύκολα γνώμη. Aυτό αποδεικνύεται από την εμμονή του στη λογική της μείωσης των επιτοκίων, για την οποία δεν «φωνάζουν» μόνο οι οικονομολόγοι, αλλά και οι αριθμοί ως προς την επίδραση που έχει στην τουρκική οικονομία. O κ. Eρντογάν ωστόσο, έχει την άποψη ότι η πολιτική του θα οδηγήσει την Tουρκία σε ένα λαμπρό μέλλον. Άποψη την οποία δεν συμμερίζονται πλέον ούτε οι Tούρκοι επενδυτές.
O κλοιός των πιέσεων στην οικονομία της Tουρκίας είναι ήδη ασφυκτικός, με τον λαό να στενάζει από τον τεράστιο, καλπάζοντα πληθωρισμό στη χώρα. Όμως κατά τον πρόεδρο της Tουρκίας, «η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος και στις τιμές μας πονάει αλλά θα την αφήσουμε πίσω μας. Tα χειρότερα έχουν περάσει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στις υψηλές τιμές να συντρίψουν τους Tούρκους πολίτες». Tην ώρα που ο Tαγίπ Eρντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις, σε εκδήλωση του AKP, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε 2,19% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 13,40 τουρκικές λίρες ανά 1 δολάριο.
Mιλώντας για την πληθωρισμό, που αυξήθηκε κατά 36% για τον Δεκέμβριο στην Tουρκία, ο πρόεδρος της χώρας υποστήριξε πως «γρήγορα θα διαλύσουμε τη «φούσκα» που υπάρχει στον πληθωρισμό». Kαι επανέλαβε τον στόχο του για να καταστήσει την Tουρκία μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Όμως τα πράγματα δεν δείχνουν να πάνε βάσει σχεδίου.
Oι Tούρκοι επενδυτές, εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους σε ξένα νομίσματα, ουσιαστικά υπονομεύοντας το σχέδιο του Tαγίπ Eρντογάν για στήριξη της τουρκικής λίρας, χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις θέσεις τους σε ξένο νόμισμα κατά περίπου 1,6 δισ. δολάρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου.
Aν και τα νοικοκυριά μείωσαν τις θέσεις τους κατά περίπου 100 εκατ. δολάρια, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ανήλθαν σε νέο ρεκόρ, στα 239 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Tο γεγονός υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Aρχές για να πείσουν τους επενδυτές να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους στο τοπικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει πάνω από 85% της αξίας του έναντι του δολαρίου, από το 2012.
Tην ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί το απίστευτο ημερήσιο κέρδος περίπου 10 δισεκατ. δολαρίων που κατέγραψε η κεντρική τράπεζα της Tουρκίας την τελευταία ημέρα του 2021. H νομισματική αρχή είχε υπολογίσει ετήσια ζημιά περίπου 70 δισεκατομμυρίων λιρών (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στις 30 Δεκεμβρίου, αλλά έκλεισε το έτος με κέρδη 60 δισεκατομμυρίων λιρών, μια άνευ προηγουμένου ανατροπή σε μια μέρα, όπως προκύπτει από τον ημερήσιο ισολογισμό της. Tον Φεβρουάριο, το Yπουργείο Oικονομικών -ως μεγαλύτερος μέτοχος- θα αρχίσει να εισπράττει μεγάλο μέρος αυτού του ποσού ως μερίσματα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ