Το ενδεχόμενο να διακόψει τις ροές προς τη Μολδαβία, επειδή δεν καταβλήθηκε η πληρωμή για το φυσικό αέριο του Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της χώρας, άφησε ξανά ανοιχτό η Gazprom.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ναταλία Γκαβριλίτσα, η οποία είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα.
«Η Gazprom προειδοποίησε χθες ότι αν δεν πληρώσουμε την προκαταβολή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου», δήλωσε η Ναταλία Γκαβριλίτσα.
Επίσης, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο αύριο (20.01.2022) να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και να δώσει στην κυβέρνηση ευρείες δικαιοδοσίες σε σχέση με τη διαχείριση του ενεργειακού τομέα, όπως τη μεταστροφή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη βιομηχανία στα νοικοκυριά και τη χρήση κονδυλίων του προϋπολογισμού για την πληρωμή του καυσίμου.
«Στη συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων θα συζητήσουμε τα μέτρα αυτά. Την Πέμπτη θα πάω στο Κοινοβούλιο και θα ζητήσω να επιβληθεί στη χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα. Εάν η απόφαση αυτή ληφθεί, τότε θα συνεδριάσουμε εκ νέου και θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Σπίνου, δήλωσε ότι η Μολδαβία ήταν σε θέση να καταβάλει το ποσό των 38 εκατ. δολαρίων από έναν συνολικό λογαριασμό ύψους 63 εκατ. δολαρίων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Μολδαβία είναι ένα εμπορικό ζήτημα μεταξύ της Gazprom και της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αλλά το φυσικό αέριο παραδίδεται και πρέπει να πληρωθεί.
Η Μολδαβία και η Gazprom έχουν υπογράψει 5ετή σύμβαση με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2021, που προβλέπει την καταβολή πληρωμών την 20ή ημέρα του εκάστοτε μηνός. Στα τέλη Οκτωβρίου, η μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία είχε επιβάλλει στον ενεργειακό τομέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.
Η Gazprom είχε ανακοινώσει τότε ότι προτίθεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου τον Νοέμβριο, καθώς η Μολδαβία είχε καθυστερήσει την καταβολή της προπληρωμής. Για την επίλυση της κρίσης, το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας τροποποίησε τότε τον προϋπολογισμό για την πληρωμή του χρέους.