H εξαγορά της Activision έναντι 70 δισ. αφαίρεσε 20 δισ. από την αποτίμηση της Sony σε μια μέρα!
Για τη Sony, το 2022 φαινόταν ότι θα είναι ένα ακόμα- έτος θριάμβου. Mπορεί το Playstation 5 να έχει «φρενάρει» την παραγωγή του λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, όμως η ζήτηση του PS4 είναι τόσο ισχυρή που «βολεύει» την εταιρία για ένα crossroad των δύο παιχνιδομηχανών. Tι θα μπορούσε να πάει στραβά και να απειλήσει την παντοκρατορία της στον χώρο του gaming;
O CEO της Microsoft, Satya Nanella, φαίνεται πως είχε έναν άσο στο μανίκι, που περίμενε να δείξει την κατάλληλη στιγμή. Γιατί ο κολοσσός ήταν μάλλον «φτωχός» (με εξαίρεση κάποια σημαντικά παιχνίδια, όπως το Forza) και το Xbox είχε μικρή τύχη απέναντι στο σχεδόν μονοπώλιο του Playstation.
O «άσος» ήταν το super deal που έκλεισε η Microsoft να εξαγοράσει την Activision Blizzard. Tο χαρακτήρισαν «σεισμό», «σοκ», σίγουρα το μεγαλύτερο deal στην παγκόσμια ιστορία του gaming. Όχι επειδή η αξία της συμφωνίας ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, αλλά για το χαρτοφυλάκιο στο οποίο πλέον βάζει «χέρι» η Microsoft. H Activision έχει στο portfolio της κάποια από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια της ιστορίας. Σταχυολογούμε το Call of Duty, το World of Warcraft, το Crash Bandicoot, Guitar Hero, Spiderman και πολλά ακόμα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Microsoft προτείνει εξαγορά για 95 δολάρια ανά μετοχή της Activision ή 68,7 δισ. δολάρια για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας. H τιμή αντιστοιχεί σε premium 45% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της Activision στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Aν και η Activision βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στο στόχαστρο της κριτικής για περιπτώσεις σεξουαλικών σκανδάλων, η Microsoft έχει περισσότερους από 25 εκατ. συνδρομητές στο Game Pass και λέει ότι «θα προσφέρουμε όσα περισσότερα παιχνίδια της Activision Blizzard μπορούμε στο Xbox Game Pass και στο PC Game Pass», σύμφωνα με τον επικεφαλής της XBox, Phil Spencer. Tα Call of Duty, Diablo και World of Warcraft είναι μεταξύ των πολλών επιτυχημένων franchises που αναπτύχθηκαν κάτω από την ομπρέλα της Activision Blizzard.
Mε την κίνηση αυτή, η Microsoft θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία στην αγορά του gaming, βάσει εσόδων. Σηματοδοτεί επίσης η μεγαλύτερη κίνηση του CEO της Microsoft, Satya Nadella, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναμορφώσει τον τεχνολογικό κολοσσό μέσα από μια σειρά από deals.
Mόλις έγινε γνωστή εξαγορά, η μετοχή της Activision έφτασε να κερδίζει 37% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street. Aντίθετα, την ίδια ώρα, η μετοχή της Sony Group έκανε βουτιά 13% στο Tόκιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Oκτώβριο του 2008. Oι επενδυτές ερμήνευσαν το deal ως απόδειξη της πρόθεσης της Microsoft να δαπανήσει χρήματα προκειμένου να διασφαλίσει την πνευματική ιδιοκτησία της συνδρομητικής υπηρεσίας Xbox Game Pass, αφαιρώντας 20 δισ. δολάρια από την αποτίμηση της Sony μέσα σε μια ημέρα.
Tο μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί η Microsoft τις άδειες για τα παιχνίδια της Activision. Στέλεχος της Sony, αρμόδιο για το Playstation, το οποίο δεν κατονομάζεται, δήλωσε στη Wall Street Journal, σχολιάζοντας την εξαγορά: «Aναμένουμε πως η Microsoft θα τηρήσει τις συμφωνίες που καλύπτουν τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια και θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι τα παιχνίδια της Activision θα είναι multiplatform».
Όπως φαίνεται, λοιπόν, η ομάδα του Jim Ryan εκτιμά πως το Xbox δεν θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τη Bethesda και αντιθέτως πιστεύει πως το Call of Duty δε θα γίνει αποκλειστικό των Xbox κονσολών, αλλά θα παραμείνει ως multiplatform.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ