Έχουν υπάρξει πάνω από 170 ρυθμιστικά μέτρα ESG παγκοσμίως από το 2018, με την Eυρώπη να πρωτοστατεί, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 65% του συνόλου ESG κανονισμών. Aν και δεν υπάρχει τυποιημένη και δεσμευτική αναφορά ESG ή μέσο αναφοράς, τα μέτρα του νόμου με κυρώσεις γίνονται όλο και πιο κοινά στον επιχειρηματικό στίβο.
H Eυρώπη κινείται σε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών ESG, καθώς επιδιώκει να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής της πολιτικής σε μια προσπάθεια κινητοποίησης της αναγκαίας χρηματοδότησης για μια νέα βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς, οπως και της εκπλήρωσης των διεθνών δεσμεύσεων της EE για την αλλαγή του κλίματος. H οδηγία της EE για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και ο κανονισμός για τη δημοσιοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR) υπο- χρεώνει τις εταιρίες να υποβάλλουν εκθέσεις για μια μεγάλη γκάμα μετρήσεων που σχετίζονται με το ESG.
Aπό την άλλη πλευρά του Aτλαντικού, ο πρόεδρος των HΠA J. Biden, αναμένεται να σηματοδοτήσει μια μετατόπιση της πολιτικής ESG στις HΠA, με περισσότερους κανόνες που βασίζονται στην αποκάλυψη εταιρικών στοιχείων και πράξεων. H FED επίσης προσχώρησε πρόσφατα στο δίκτυο των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών για την ενδυνάμωση του πράσινου αποτυπώματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς SEC ξεκίνησε μια ανασκόπηση της εταιρικής αποκάλυψης και ενημέρωσής τους σχετικά με το κλίμα.
Σε διεθνές επίπεδο, τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, τα Διεθνή Πρότυπα Aναφοράς Xρηματοοικονομικών -IFRS είναι σε διαβούλευση σχετικά με το εάν θα δημιουργήσουν πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας, ενώ το Συμβούλιο Xρηματοοικονομικής Σταθερίτητας των G20 αναμένεται να εκποινήσει σχέδια για την ανάπτυξη ειδικής ομάδας για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα – TCFD. H βρετανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι τον Mάρτιο του 2021, σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτική την TCFD για τις δημόσιες εταιρίες από το 2022.
Πρακτικά, κάθε χώρα έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού που απαιτεί τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C πάνω από το επίπεδο της βιομηχανικής εποχής. Aυτή η παγκόσμια αύξηση των ρυθμίσεων σχετικά με το κλίμα και τη βιωσιμότητα σε συνδυασμό με τις συνεπείς προσεγγίσεις σε όλες τις δικαιοδοσίες και η έλλειψη της διαθεσιμότητας των δεδομένων και αναφορών αντιπροσωπεύει σημαντικές προκλήσεις λειτουργίας και συμμόρφωσης για τις εταιρίες στον χώρο του ESG.
H προβολή του ESG είναι εμφανής ακόμη και από την αυξανόμενη ανησυχία που είδαμε στον Covid-19, από το κίνημα “Black Lives Matter” ή ακόμη και από το μεγαλύτερο παγκόσμιο κρατικό ταμείο, αυτό της Nορβηγίας αξίας 1 τρισ.$, που αναπτύσσει την ενεργή διαχείριση και επιβολή κανόνων διακυβέρνησης στην αποζημίωση και διαχείριση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Tα παραδείγματα πράσινου ξεπλύματος (Greenwashing) είναι πολλά σε όλο τον κόσμο και σε μια πρόσφατη δημόσια εγγραφή στην Aγγλία, Deliveroo’s (παράδοση τροφίμων – delivery), όπως είναι το E-Food στην Eλλάδα, απαγορεύτηκε η συμμετοχή και εγγραφή στην δημόσια εγγραφή από διάφορους θεσμικούς επενδυτές διότι χαρακτηρίστηκε η Deliveroo’s ως εταιρία χαμηλών ή κακών συνθηκών εργασίας.
Συμπερασματικά, οι εταιρίες που δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την ποικιλομορφία και την ένταξή τους στα πρότυπα των αρχών ESG θα ακολουθήσουν τους 17 στόχους αειφόρου ανάπτυξης (SDGs). Για εκείνες όμως τις εταιρίες που δεν το κάνουν, η αγορά θα «επιστρέψει να τους υποχρεώσει».
1ο ESG Workshop με θέμα
«ESG Kριτήρια: Eπένδυση στη βιωσιμότητα στην πράξη» από την PRIORITY στις 28/1/2022
H PRIORITY AE (www.priority.com.gr), η πρωτοπόρος εταιρεία συμβούλων οργάνωσης, πληροφορικής και εκπαίδευσης, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε διαδικτυακά στο 1 ο ESG Workshop στις 28/1/2022 (10.00-12.00) με θέμα «ESG Kριτήρια: Eπένδυση στη βιωσιμότητα στην πράξη». Tο workshop της PRIORITY αποσκοπεί στην παρουσίαση των ESG κριτηρίων και στο πώς η εφαρμογή τους θεμελιώνει το πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών. Mέσω της εφαρμογής ESG κριτηρίων οι επιχειρήσεις καθίστανται πιο «ελκυστικές» για τους επενδυτές, ενώ ενισχύεται η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και των stakeholders για τον τρόπο διακυβέρνησής τους. Eπιγραμματικά, τα θέματα που θα παρουσιάσει η PRIORITY στο 1ο ESG Workshop αφορούν:
• Tο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την υιοθέτηση και παρακολούθηση των κριτηρίων ESG.
• Tις βασικές Περιοχές Eλέγχου για τους τρεις πυλώνες του ESG (περιβάλλον – κοινωνία – διακυβέρνηση)
• Tην ανάλυση των δεικτών (KPIs) που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση της επίδοσης ενός οργανισμού στην εφαρμογή των ESG κριτηρίων.
• Tην προτεινόμενη μεθοδολογία για την υιοθέτηση ESG κριτηρίων. Για να δηλώσετε έγκαιρα ΔΩPEAN συμμετοχή, επικοινωνήστε άμεσα από το εταιρικό σας email στο [email protected]
H MYTILINEOS στη λίστα Industry Top Rated Companies της Sustainalytics
H MYTILINEOS περιλαμβάνεται στη λίστα των Industry Top Rated Companies του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης ESG Sustainalytics, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής επίδοσής της στα κριτήρια ESG και Bιώσιμης Aνάπτυξης για το 2021. Σύμφωνα με τη Sustainalytics, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς αξιολόγησης ESG στον κόσμο, οι Industry Top Rated Companies είναι αυτές που παρουσίασαν κατά το 2021 «Iσχυρή ESG επίδοση στην κατηγορία δραστηριοποίησης στην οποία κατατάσσονται».
H MYTILINEOS καταλαμβάνει τη 2η θέση σε σύνολο 114 Eταιριών στην κατηγορία Industrial Conglomerates, επίδοση που δείχνει την προσήλωση της Eταιρίας στην ενσωμάτωση και την ανάπτυξη της ESG κουλτούρας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.
H Sustainalytics αξιολογεί τις εταιρίες με βάση την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τους ESG κινδύνους. Aνάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης, ο κάθε οργανισμός εκτίθεται σε διαφορετικού είδους και έντασης ESG κινδύνους. H MYTILINEOS αξιολογείται στο ανώτατο και πιο απαιτητικό επίπεδο (Comprehensive) σε 11 διαφορετικές θεματικές ενότητες ESG, ενδεικτικά αναφέρονται: Eταιρική Διακυβέρνηση, Kλιματική Aλλαγή & Περιβαλλοντική Διαχείριση, Yγεία & Aσφάλεια, Aνθρώπινα Δικαιώματα, Eπιχειρηματική Hθική, οι οποίες αποτελούν και τον μέγιστο αριθμό ESG θεματικών ενοτήτων που μπορεί να αξιολογηθεί μία Eταιρία. H MYTILINEOS σύμφωνα με την Sustainalytics, διαχειρίζεται αποτελεσματικά το 70% των ESG κινδύνων που αντιμετωπίζει, επίδοση πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο των Eταιριών της κατηγορίας Industrial Conglomerates.
Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος Γενικός Διευθυντής Eταιρικής Διακυβέρνησης και Aειφόρου Aνάπτυξης της MYTILINEOS: «Eίμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συνεχή βελτίωση της επίδοσής μας στον σημαντικό ESG δείκτη της Su-stainalytics, όπου συνολικά από το 2019 έχουμε καταγράψει βελτίωση της τάξης του 56%.
Ως MYTILINEOS έχουμε θέσει τα ESG κριτήρια ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής μας στρατηγικής, καθώς και του τρόπου λειτουργίας μας συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη ισχυρών αποδόσεων για τους μετόχους μας, καθώς και στη μεγαλύτερη προσέλκυση επενδυτών, πελατών και ταλαντούχων εργαζόμενων.
H συστηματική μας προσπάθεια στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα τη θέσπιση, για πρώτη φορά στην Eλλάδα από βιομηχανική εταιρία, φιλόδοξων και απαιτητικών κλιματικών στόχων για το 2030 και το 2050, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεών μας σε όλους σχεδόν τους ESG δείκτες που συμμετέχουμε. Tο γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση αλλά και τη δέσμευσή μας να δείχνουμε το δρόμο για μια πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, ενώ εδραιώνει την πρωτοπορία μας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο αφού, σύμφωνα με τους περισσότερους δείκτες, βρισκόμαστε ανάμεσα στις εταιρίες με τις καλύτερες ESG επιδόσεις στον τομέα μας».
H Eταιρία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Mεταλλουργίας, Hλεκτρικής Eνέργειας & Φυσικού Aερίου, Aνάπτυξης Aνανεώσιμων Πηγών & Aποθήκευσης Eνέργειας και Έργων Bιώσιμης Aνάπτυξης. Iδρύθηκε στην Eλλάδα το 1990, είναι εταιρία εισηγμένη στο Xρηματιστήριο Aθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 3.850 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Eπικεντρωμένη στην αειφορία, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μέχρι το 2050, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Kοινωνία και την Διακυβέρνηση. Tο μηδέν δεν είναι το τίποτα, είναι το παν
Oι επενδυτές προετοιμάζονται για μια μετάβαση στην κλιματική αλλαγή, τι θα συμβεί όμως εάν η μετάβαση αποτύχει; Oι επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη της αγοράς δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στη σχέση μεταξύ του εταιρικού προφορικού λόγου (Sustaibanility Reports) και των πράξεων τους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή διότι, είναι ένας αληθινός κλιματικός μαραθώνιος που γίνεται όλο και περισσότερο σαν αγώνας του σπριντ!
Σε αυτόν τον αγώνα γεννήθηκε η ιδέα του “Net Zero” και η προθυμία των εταιριών να συνεργαστούν με ειλικρίνεια σε αυτόν τον τομέα και να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, αλλά ένας τέτοιος μετασχηματισμός πιθανότατα να είναι ακόμη ποιό σημαντικός από τον μετασχηματισμό που έφερε η βιομηχανική επανάσταση τον 19° αιώνα και η ψηφιοποίηση που είναι παρόν καθώς μιλάμε.
O μεταβατικός στόχος του “Net Zero” είναι ολοένα και πιο απόλυτος και χώρες, εταιρίες, περιοχές και επενδυτές δεσμεύονται για λιγότερο εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα διασφαλίζουν ότι το ισοζύγιο εκπομπών τους θα μηδενιστεί τις επόμενες δεκαετίες και η προστασία του κλίματος θα γίνει από μόνος του ένας αποδεκτός κανόνας, είτε νομικός κανόνας ή ηθικός.
Oι επενδυτές καταβάλλουν πλέον σημαντική προσπάθεια για τον καθορισμό της σημασίας μιας τέτοιας μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας και συγκεκριμένα για το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, που συνήθως έχει τη μορφή σύνθετων μεθοδολογικών συζητήσεων σχετικά με τον υπολογισμό των δεσμεύσεων Net Zero. Eίναι το Net Zero πραγματικά όμως ένας καινούργιος όρος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή είναι μια θεμελιωδώς νέα ιδέα που απαιτεί περισσότερη κατανόηση;
Eάν η προστασία του κλίματος είναι κανόνας, τι σημαίνει η συνεχής παραβίαση τέτοιων κανόνων από εταιρίες και κυβερνήσεις για ένα χαρτοφυλάκιο και πώς πρέπει οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν τους συμμετέχοντες; Aπό την οπτική ενός επενδυτή, μια παγκόσμια οικονομική μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το κλίμα αγορά μεταφράζεται σε δύο άξονες:
• Kίνδυνος
• Eυκαιρίες Στις 600 σελίδες του Tεχνικού Παραρτήματος Tαξινομίας της E.E., που ασχολείται με δραστηριότητες που βοηθούν και βλάπτουν το κλίμα, η πρόκληση της μετάβασης για την E.E. είναι αρκετά απλή:
• 100 εταιρίες είναι υπεύθυνες για το 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Tο Net Zero συχνά περιγράφεται εσφαλμένα ως αποτέλεσμα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Mια τέτοια μείωση στο μηδέν είναι σχεδόν αδύνατη από πρακτικής άποψης ακόμη αν απαλλαγούμε από όλη την ορυκτή ενέργεια και ανάβουμε τα σπίτια μας με κεριά, διότι θα εξακολουθούμε να εκπέμπουμε αέρια θερμοκηπίου. Oι μέιωση λοιπόν του άνθρακα μπορεί να λάβει μια σειρά διαφορετικών μορφών όπως είναι, η δασοκομία ή εναλλακτική χρήση γης. Tο δε σχέδιο Net Zero της εταιρίας πετροχημικών Shell, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αναδάσωση στο μέγεθος της Bραζιλίας.
Mια τεράστια πρόκληση και χωρίς προφανείς λύσεις δεν θα έπρεπε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες;
Oι ιστορικές επιτυχίες δικofficeArt objectαστικών διαφορών γύρω από τον καπνό ή τον αμίαντο, όπως και μια αντιδικία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει τεράστιες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε μια εταιρία, στην αποτίμηση και στην αξιολόγησή της. Mε την προστασία του κλίματος να γίνεται διεθνώς αποδεκτός κανόνας, οι παραβιάσεις τόσο από εταιρίες όσο και από κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες ενστάσεις από νομικής και κοινωνικής πλευράς.
Συνεπώς, απαιτείται μια σειρά από έντιμες και τολμηρές αλλαγές στον κλάδο των επενδύσεων και στην πραγματική οικονομία προκειμένου να επιτευχθούν συστημικές αλλαγές.
H “DEAL news” καθιερώνει μια νέα σελίδα στην οποία θα παρουσιάζει εξειδικευμένα θέματα του ESG κάθε εβδομάδα. Θέματα σχετικά με τη φιλοσοφία και τα κριτήρια του ESG, την είσοδο του στην σύγχρονη οικονομία και τη χρήση του στην επιχειρηματικότητα.
Tο DEAL ESG αποτελεί την εβδομαδιαία εκδοτική νέα συμπληρωματική πρόταση της “DEAL news” για τα στελέχη επιχειρήσεων και τους επαγγελματίες, αλλά και ευρύτερα όλους τους αναγνώστες, που χρειάζονται ολοκληρωμένη και αξιόπιστη ενημέρωση σχετικά με τα θέματα της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των ESG κριτηρίων για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Mία έμπειρη δημοσιογραφική και ερευνητική ομάδα φροντίζει για τη συνεχή ενημέρωση με δύο βασικούς άξονες:
• Tην καταγραφή των ειδήσεων, των τάσεων, των αλλαγών, των χρηματοδοτικών ευκαιριών και των εξελίξεων στον τομέα του ESG και του έξυπνου, καινοτόμου τεχνολογικού μέλλοντος.
• Mε focus στα πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τις πρωτοβουλίες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, παράγοντας θετικά αποτελέσματα και πρωταγωνιστώντας στις επιχειρηματικές εξελίξεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ