Περαιτέρω αναταραχές στις αγορές προβλέπει το ΔΝΤ, ιδιαίτερα λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι προσπάθειες περιορισμού του πληθωρισμού ενδέχεται να επιμηκύνουν την πτωτική πορεία των μετοχών, σύμφωνα με το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Tobias Adrian.
Η αντίδραση των αγορών θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών προς επικοινωνία των αποφάσεων και κινήσεών τους, σύμφωνα με τον Adrian, ο οποίος κάνει εκκλήσεις για διαφάνεια και οργάνωση.
Την περασμένη Τετάρτη η Fed ανακοίνωσε πως θα άρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της και θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Υπολογίζουμε πως εάν υπάρξει απροσδόκητη περαιτέρω σύσφιξη κατά 50 μονάδες βάσεως, θα υπάρξει μεγαλύτερο sell-off στις αγορές», προσέθεσε ο Adrian.
Την Πέμπτη, το ΔΝΤ δημοσίευσε την έρευνά του ονόματι Global Financial Stability, βάσει της οποίας η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να μειωθεί κατά 4,4% το 2022.
Παρά τις πιέσεις που ασκεί η ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων, η προαναφερθείσα έρευνα υπογράμμισε πως τα εταιρικά έσοδα πρόκειται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα προ-πανδημίας επίπεδα.
Παράλληλα, τα spreads των ομολόγων παραμένουν υπό τα επίπεδα του 2019.
Αναπτυσσόμενες αγορές
Το ΔΝΤ υπογράμμισε και τις πιθανότητες δημιουργίας κατάστασης «ντόμινο» στις αναπτυσσόμενες αγορές μέσω της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής των ανεπτυγμένων οικονομιών.
«Έχουμε παρατηρήσει επιβράδυνση των κεφαλαιακών ροών προς τις αναπτυσσόμενες αγορές το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αναμένουμε περαιτέρω μείωση στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Adrian.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές αυτές έχουν οδηγήσει αρκετές κεντρικές τράπεζες στην αύξηση των επιτοκίων, περιορίζοντας την ανάπτυξη των χωρών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έρευνα.