Με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο της μελισσοκομίας καθώς και την οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης στα δημοτικά σχολεία ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλανήτης Μέλισσα», οι βασικές δράσεις του οποίου υλοποιούνται εντός του σχολικού χώρου.
Όντας εγκεκριμένο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής και θέλιε να αναδείξει τις αρετές που διέπουν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη δομή της κοινωνίας των μελισσών. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει τη σημασία των μελισσών για το οικοσύστημα, την εξέλιξη και τη διαιώνιση των ειδών, τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας και την παραγωγή ειδών διατροφής, μέσω της επικονίασης. Παρουσιάζονται στα παιδιά η κυψέλη και τα προϊόντα της, και εξηγείται η σπουδαιότητά τους στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου.
Το εκπαιδευτικό υλικό και η παιδαγωγική επάρκεια και καταλληλότητα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχουν λάβει θετική εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (βλ. συνημμένη Απόφαση έγκρισης παραπάνω). Το πρόγραμμα, με πρωτότυπο, επιστημονικά ορθό και άρτιο τρόπο, συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, επιδιώκει να καλλιεργήσει μια θετική στάση απέναντι στο περιβάλλον, να προωθήσει συνεργατικές και οργανωτικές δεξιότητες και να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό σε δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Το «Πλανήτης Μέλισσα» περιλαμβάνει τρεις διακριτές δράσεις: Δράση 1 – Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, και, μέσω αυτών, της κοινωνίας. Δράση 2 – Κατασκευή μελισσόκηπου στο σχολείο. Δράση 3 – Ηλεκτρονική πλατφόρμα ασύγχρονης μάθησης. Η δράση 1 υλοποιείται στην τάξη και η δράση 2 στον σχολικό κήπο. Η δράση 3 είναι συμπληρωματική ως προς τις υπόλοιπες. Η δράση 1 διαρκεί δύο (2) διδακτικές ώρες και η δράση 2 μία (1) διδακτική ώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιολόγηση και αποτίμηση. Η δράση 1 περιλαμβάνει παιδαγωγικό παιχνίδι (κουίζ), εισήγηση-παρουσίαση, προβολή εκπαιδευτικού βίντεο, ερωταποκρίσεις, συζήτηση/καταιγισμό ιδεών, μύθο, παιχνίδι ρόλων και επίδειξη πραγματικού μελισσοκομικού υλικού/εξοπλισμού στην τάξη.
Στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής και της βιωματικής μάθησης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μελισσοκομικά φυτά, και να δημιουργήσουν έναν μελισσόκηπο στον αύλειο χώρο του σχολείου τους, φυτεύοντας μελισσοτροφικά φυτά (δράση 2). Το σχολείο κερδίζει με υπερηφάνεια τη σημαία του στον σχετικό χάρτη που αναρτάται ηλεκτρονικά και μαρκάρεται ως «καταφύγιο μέλισσας». Έχει, πλέον, δημιουργηθεί μια μικρή γωνία πρασίνου, και, συνάμα, καταφυγίου ζωής. Παράλληλα, τοποθετείται στον κήπο πινακίδιο που σηματοδοτηθεί το καταφύγιο μελισσών, με την επωνυμία της σχολικής μονάδας. Τα καταφύγια μέλισσας στις σχολικές μονάδες εντάσσονται σε δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων. Δημιουργείται, παράλληλα, η προοπτική ανάπτυξης συνέργειας των καταφυγίων μέλισσας με άλλες δράσεις προστασίας της φύσης στο αστικό περιβάλλον που υλοποιεί πλήθος φορέων.
Παράλληλα με τις ανωτέρω δράσεις, διάρκειας τριών διδακτικών ωρών, προσφέρεται πλατφόρμα e-learning με υλικό, πληροφορίες και εργαλεία (δράση 3), ενώ προτείνονται και προαιρετικές δραστηριότητες, εντός και εκτός του σχολείου. Ενδεικτικά, υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης εκπαιδευτικής επίσκεψης σε μελισσόκηπο (με μέλισσες) ή σε λαχανόκηπο (χωρίς μέλισσες) ή σε τυποποιητήριο/συσκευαστήριο με ξενάγηση. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι προαιρετική.
Στο «Πλανήτης Μέλισσα» μετέχουν πιστοποιημένοι συνεργάτες, όπως Παιδαγωγοί/Εκπαιδευτικοί, Γεωπόνοι, Τεχνολόγοι Γεωπονίας, Κτηνίατροι, Αλλεργιολόγοι, Μελισσουργοί, διοικητικοί επιστήμονες κ.α. Όλοι οι εισηγητές έχουν μεγάλη θεωρητική και πρακτική πείρα, συναφή με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος, και κάνουν χρήση της κατάλληλης επιστημονικής βιβλιογραφίας.
Το θέμα επιλέχθηκε διότι υπάρχει η ανάγκη ανάδειξης της σημασίας της μέλισσας και προστασίας της από διάφορες (ανθρωπογενούς προέλευσης) απειλές που αντιμετωπίζει. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, και ιδίως των παιδιών, είναι κρίσιμη. Τα τελευταία έτη, εκφράζεται ολοένα και πιο δυναμικά η αγωνία των τοπικών κοινωνιών να ενημερωθούν για τη μέλισσα και να συμβάλλουν θετικά. Σχολικές μονάδες επικοινωνούν με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Αττικής και εκφράζουν το ενδιαφέρον τους. Ο Σύλλογος επιθυμεί να συνεισφέρει στην προστασία της μέλισσας, στην ανάδειξη της σημασίας της και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Περαιτέρω, μέσα από το πρόγραμμα, ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής οραματίζεται να διευρύνει τη δραστηριότητά του στην εκπαίδευση, παρέχοντας μια ουσιαστική γνωριμία και ευαισθητοποίηση των μαθητών και της σχολικής κοινότητας με τον κόσμο της μέλισσας, και καλλιεργώντας συναφείς θετικές αξίες, στάσεις και συμπεριφορές. Παράλληλα, επιδιώκει να αξιοποιήσει την εμπειρία που θα αποκομίσει από την υλοποίηση του προγράμματος σε λοιπές δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί, και να δημιουργήσει συνέργειες και νέες συνεργασίες.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών είναι δωρεάν, όπως κι η υποστήριξη και ο συντονισμός που παρέχεται προς τους εκπαιδευτικούς.