Καλεί σε απειθαρχία στο νόμο έκτρωμα
«Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση της με τη λειτουργία κρατικού μητρώου – φακελώματος των συνδικάτων, με στόχο να βάλει τη δράση των συνδικάτων στο γύψο, να μην αντιδρά κανείς στην αντιλαϊκή της πολιτικής και στην επίθεση της εργοδοσίας», αναφέρει το ΠΑΜΕ, σχετικά με τη λειτουργία του μητρώου για τον έλεγχο των συνδικάτων.
Υπογραμμίζει ότι, «τώρα είναι η ώρα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες να οργανώσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός των εργαζομένων, για την αντίσταση και την απειθαρχία τους με κάθε τρόπο στον αντεργατικό νόμο- έκτρωμα του Χατζηδάκη».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Σε μία περίοδο που καθημερινά μετράμε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, που ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται εκτεθειμένος σε καιρικά φαινόμενα, σε συνθήκες όπου οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι παγωμένες για πάνω από μια δεκαετία, ο ονομαστικός κατώτερος μισθός είναι καθηλωμένος στα επίπεδα του 2007 και οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη με την ακρίβεια που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση της με τη λειτουργία κρατικού μητρώου – φακελώματος των συνδικάτων, με στόχο να βάλει τη δράση των συνδικάτων στο γύψο, να μην αντιδρά κανείς στην αντιλαϊκή της πολιτικής και στην επίθεση της εργοδοσίας.
Η κυβέρνηση και το κράτος δημιουργούν μέσω εκβιασμών μία υποχρεωτική βάση δεδομένων με φακελωμένους χιλιάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους μέλη των συνδικάτων, στην οποία πρόσβαση θα έχουν οι ενώσεις των εργοδοτών, αλλά και μεμονωμένοι εργοδότες!
Στο άρθρο 10 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «… οι οργανώσεις των εργοδοτών (…) καθώς και μεμονωμένοι εργοδότες δύνανται (…) να αιτηθούν τη χορήγηση στοιχείων και αντιγράφων αρχείων από την υπηρεσία, κατόπιν ειδικής προς τούτο αιτήσεώς τους (…) Η αίτηση εξετάζεται από την υπηρεσία και εφόσον πληρούνται οι όροι, χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας, τα ζητούμενα στοιχεία».
Μεταξύ άλλων στοιχείων που υποχρεούνται τα συνδικάτα να καταθέτουν, προκειμένου να φακελωθούν χιλιάδες συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, είναι: Υπεύθυνη δήλωση από όπου να προκύπτει ο αριθμός των μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου, η σειρά εκλογής εκλεγμένων μελών στα όργανα διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης, οικονομικές καταστάσεις, η συγκρότηση ψηφοδελτίων και πολλά ακόμα.
Με λίγα λόγια ο κάθε εργοδότης οι επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο,, έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού, να βρίσκονται όλα τα στοιχεία των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής δράσης και αντίστοιχα απελευθέρωσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Τα παραπάνω, μαζί με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη νομιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τις διώξεις συνδικαλιστών, αποτελούν τον πυρήνα της κρατικής παρέμβασης στο συνδικαλιστικό- εργατικό κίνημα, στην προσπάθεια ελέγχου και στην χειραγώγηση του.
Φτάνει πια. Καμία Αναμονή.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας στα χέρια τους. Να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη για να διεκδικήσουν:
• Κανείς εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς
• Όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία, να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι
• Κανένα εργατικό λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, όχι στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις
• Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και στις συγκοινωνίες. Ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας
• Να μην επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου από το κράτος και την εργοδοσία στα συνδικάτα, την προσπάθεια περιορισμού της λειτουργίας τους, το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργατών.
Τώρα είναι η ώρα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες να οργανώσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός των εργαζομένων, για την αντίσταση και την απειθαρχία τους με κάθε τρόπο στον αντεργατικό νόμο- έκτρωμα του Χατζηδάκη.»