Την Τετάρτη 02/02 η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια ανοιχτή online συζήτηση με θέμα την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Στον διάλογο έλαβαν μέρος οι Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρίστος Δοξιάδης, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ, μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις, Partner – Big Pi Ventures, Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια & μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg – enter•grow•go | Eurobank, Μέλος ΕΣΕΤΕΚ, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος, MIT Enterprise Forum Greece και Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις. Την έναρξη της συζήτησης χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.
Στο κέντρο του διαλόγου τέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι spin-offs (τεχνοβλαστοί) και το νομοθετικό πλαίσιο που άλλαξε αποσαφηνίζοντας το τοπίο. Η σύνδεση κολοσσών και Startups για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και του αναπτυξιακού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο παρέμεινε στο τραπέζι παράλληλα με τα περισσότερα κίνητρα που πρέπει να δοθούν και στις γύρω περιφέρειες της Ελλάδας. Αναγνωρίστηκε επίσης το ζήτημα των λίγων γυναικών ιδρυτών και της έλλειψης έμφυλης ποικιλομορφίας (gender diversity).
Κύριο αντικείμενο απασχόλησης της συζήτησης ήταν και οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, σχολιάζοντας την αύξηση τους πάνω από τον στόχο για το 2021, μαζί με το ρεκόρ δημοσίων δαπανών σε χρηματοδοτήσεις R&D, ενώ μένει να δοθεί από το κράτος ανάλογο ενδιαφέρον και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως ήδη έχουν δείξει εταιρείες σαν την Microsoft, την Pfizer, την Cisco και άλλες, ή με τα κέντρα ικανοτήτων και τα Innovation Clusters. Η πρωτοβουλία «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» αποτέλεσε σημείο αναφοράς ως παράδειγμα για ένα έργο που ξεκίνησε από το 2017 και πλέον αναλαμβάνει την αξιολόγηση και την προώθηση ερευνητικών και καινοτόμων προτάσεων σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει αυξηθεί σε σταθερούς κύκλους.
Ο κ. Τσακίρης μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το crowdfunding όπου στην χώρα μας δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο (άρα χρειάζεται να χτιστεί), μέχρι τις μικροπιστώσεις που δεν υπάρχει πάροχος για προσφορά εγγυήσεων χωρίς εξασφαλίσεις και οφείλει να βρεθεί, τις θερμοκοιτίδες σε επαρχιακές πόλεις που πρέπει να υπάρξουν -στόχος είναι μια σε κάθε πόλη- για να ενισχυθούν οι περιφερειακές δομές και τέλος τις επιχορηγήσεις του κράτους που δίνει μόνο μέσω capital funds και όχι άμεσα, έχοντας όμως ως βασικό μέτοχο VC την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), ετοιμάζεται και ένα εγγυοδοτικό ταμείο. Βασικό ρόλο σε αυτά παίζει τέλος και το πρόγραμμα Accelerate για fund managers.
Τέλος, ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στο Innovation loan, ένα νέο δάνειο που προετοιμάζεται με στόχο την αξιολόγηση του business plan και ένα πλέγμα χρηματοδοτήσεων.