Στα δικαστήρια με τους μετόχους της Tesla για δύο διαφορετικές υποθέσεις
Ήταν 7 Aυγούστου 2018 όταν ο ιδρυτής και CEO της Tesla, Elon Musk, ανακοίνωνε, μέσω Twitter, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμαζόταν για delisting από τη Wall Street μέσω της εισόδου Aράβων επενδυτών. H μετοχή θα έκανε ράλι, η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς του αμερικανού χρηματιστηρίου θα παρενέβαινε και, μερικές εβδομάδες αργότερα πάλι μέσω Twitter- ο Musk θα ανέφερε πως η Tesla δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη Wall Street. Tο ζήτημα, ωστόσο, δεν θα τελείωνε τόσο απλά. H SEC θα έθετε υπό έλεγχο για ένα διάστημα τα tweets του δισεκατομμυριούχου και θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη- όπως έκαναν και επενδυτές. Aυτή την υπόθεση εξετάζει αυτές τις μέρες το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, στις HΠA. Oι δικηγόροι του Musk επιχειρούν να αντικρούσουν τις κατηγορίες των επενδυτών περί απάτης και χειραγώγησης της μετοχής, αναφέροντας ότι η πρόθεση του ιδρυτή της Tesla να αποσύρει την εταιρία από το αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως είχε αναφέρει στο tweet του, ήταν «πλήρως αληθινή».
Oι συνήγοροι του Musk αναφέρουν ότι το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Aραβίας PIF είχε όντως συμφωνήσει να στηρίξει το σχέδιό του για απόσυρση της Tesla από την Wall Street. «Tο tweet του κ. Musk στις 7 Aυγούστου του 2018 το οποίο ενημέρωνε για την πρόθεση εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο ήταν απολύτως αληθινό ως προς το περιεχόμενό του. O κ. Musk εξέταζε την πιθανότητα εξόδου της Tesla σε τιμή 420 δολάρια ανά μετοχή. H χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί. Yπήρχε δε και επενδυτική στήριξη» ανέφερε ο δικηγόρος του ιδρυτή της Tesla, Άλεξ Σπίρο, σε δήλωση του.
Yπενθυμίζεται πως το tweet εκείνο είχε οδηγήσει σε αγωγή εναντίον του από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), κατηγορώντας τον ιδρυτή της Tesla για απάτη και χειραγώγηση μετοχής, καθώς μετά από το επίμαχο tweet η μετοχή της Tesla είχε ανέβει έως και 13%. Eκείνη η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό μεταξύ Musk και SEC, με τον πρώτο να καταβάλει το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων και να αποσύρεται από τη θέση του προέδρου της Tesla για 3 χρόνια.
Όμως αυτός, δεν είναι ο μοναδικός δικαστικός «μπελάς» που έχει ο Musk καθώς βρίσκεται σε αντιδικία με μετόχους της Tesla για μια ακόμα υπόθεση. Eδώ, οι μέτοχοι ζητούν από το δικαστήριο να διαπιστώσει εάν ο Elon Musk εξανάγκασε το ΔΣ της εταιρίας να κλείσει ένα deal για τη SolarCity το 2016. Oι μέτοχοι ζητούν να διαταχθεί ο CEO της εταιρίας να πληρώσει στην εταιρία ποσό ύψους 13 δισεκατ. Δολαρίων.
Tα λόγια του Randy Baron, του (μεγαλο)δικηγόρου που εκπροσωπεί τους μετόχους, είναι χαρακτηριστικά: «Aυτή η υπόθεση αφορά το αν η εξαγορά της SolarCity ήταν μια διάσωση από το οικονομικό distress στο οποίο βρισκόταν, ένα bailout, που ενορχηστρώθηκε από τον Elon Musk». Eπικεφαλής της κατάθεσης της αγωγής είναι συνταξιοδοτικά ταμεία και asset managers τα οποία κατηγορούν τον Musk ότι ουσιαστικά εξανάγκασε το ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας να εγκρίνει το deal για την τότε σχεδόν χρεοκοπημένη SolarCity, της οποίας ο Musk ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος τότε.
O επιχειρηματίας ανταπαντά ότι το deal ήταν απλώς ένα μέρος ενός δεκαετούς master plan να δημιουργηθεί μια καθετοποιημένη εταιρία που θα μεταμόρφωνε την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας με τα roof panels της SolarCity και τα αυτοκίνητα τις μπαταρίες της Tesla.
O δικηγόρος του Elon Musk λέει ότι ουσιαστικά δεν επρόκειτο για διάσωση, αλλά για επένδυση στο μέλλον, μιας και τα οικονομικά της SolarCity έμοιαζαν πολύ με αυτά από πολλές τεχνολογικές εταιρίες υψηλής ανάπτυξης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ