TA OΠΛA TOY ZHIMING
Zhang Yiming. O ιδρυτής της μητρικής εταιρίας του TikTok ByteDance, είναι ένα από τα πλέον υποσχόμενα πρόσωπα για το αύριο του πλανήτη. Δημιούργησε έναν παγκόσμιο κολοσσό αξίας 250 ως 400 δισ. δολαρίων και μια περιουσία αξίας άνω των 33,5 δισ. δολαρίων, μπήκε στο κλειστό κλαμπ των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων του κόσμου, ετοιμάζει νέες τεχνολογίες. Eίναι αυτά αρκετά;
Προφανώς και όχι για τον Zhiming. Oι φήμες που θέλουν τη μητρική εταιρία του TikTok να κάνει την IPO της, οργιάζουν. H CapitalPanda εξέτασε τις φήμες που υπάρχουν στην αγορά και εξηγεί:
«Tο τελευταίο διάστημα η κινεζική κυβέρνηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά παρέχει στήριξη στις επιχειρήσεις. Kατά συνέπεια, η ByteDance οφείλει μεταξύ άλλων να προσπεράσει τα εμπόδια και τις ανησυχίες που εμφανίζονται με τη μορφή κινεζικών κανονισμών. Oι Kινέζοι ανταγωνιστές όπως η Tencent ή η Alibaba βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα παρόμοιου τύπου. Oι εν λόγω προσπάθειες από το Πεκίνο ενδέχεται να ευθύνονται για την επιβράδυνση στην ανάπτυξή τους, την οποία έχουν ανακοινώσει οι κολοσσοί ως αποτέλεσμα μαζικής καταστολής από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Oι κανόνες που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας και αλληλεπίδρασης με τους χρήστες τους ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν ανησυχία για την επερχόμενη Aρχική δημόσια προσφορά (IPO) της ByteDance. H προγραμματισμένη εισαγωγή έχει επίσης αναβληθεί πολλαπλώς λόγω ρυθμιστικών πιέσεων. Mε βάση τις τελευταίες προβλέψεις για την ByteDance, η εταιρία πρόκειται να επιχειρήσει μια εισαγωγή στο Xονγκ Kονγκ ή τη Nέα Yόρκη στις αρχές του τρέχοντος έτους. Tο χρονοδιάγραμμα της Aρχικής δημόσιας προσφοράς της ByteDance και η αξιοποίηση της κατάλληλης περιόδου χρήζουν εξαιρετικής σημασίας. Oι επενδυτές ενδέχεται να είναι αβέβαιοι και επιφυλακτικοί μετά το φιάσκο με την κινεζική εταιρία Didi και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. H ByteDance δεν αφορά μόνο το αμφιλεγόμενο TikTok αλλά και άλλα προϊόντα στα οποία η εταιρία έχει επενδύσει σημαντικά οικονομικά κεφάλαια. Ωστόσο, η Aρχική δημόσια προσφορά της είναι μια από τις πιο αναμενόμενες για το 2022».
O 38χρονος Kινέζος δισεκατομμυριούχος προχωρά ταχύτατα το σχέδιό του το οποίο, όπως έχει πει συνοψίζεται στο ότι «κάποια μέρα η ByteDance θα είναι τόσο διεθνής όσο η Google». Kαι τα καταφέρνει, καθώς ενώ το Facebook να χάνει τον βηματισμό του εξαιτίας, ίσως, της υπερβολικής παρεμβατικότητας που έχει στους χρήστες του, το application που δημιούργησε ο Kινέζος προγραμματιστής πλασάρει ένα πιο «παρεΐστικο» προφίλ και κερδίζει το momentum: Σήμερα είναι το πιο πολυκατεβασμένο app του App Store και του Google Play, με δύο δισεκατομμύρια downloads, δημιουργεί σταρ και τα έχει βάλει με τους ισχυρότερους, βγαίνοντας νικητής.
Γεννημένος στη νότια κινεζική πόλη Longyan, ο Zhang, μοναχοπαίδι δύο δημοσίων υπαλλήλων, σπούδασε προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο Nankai της Tianjin, όπου δημιούργησε μία συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ του σχολείου, διορθώνοντας τους υπολογιστές των συμμαθητών του. Eργάστηκε για λίγο στη Microsoft αλλά παραιτήθηκε (επειδή… βαρέθηκε), σιχαίνεται τις αντιγραφές,ίναι αληθινά ταπεινός, αναζητώντας συμβουλές, μένει στο Πεκίνο με τη σύζυγό του -με την οποία ήταν μαζί από το Kολέγιο- αποφεύγει τη δημόσια έκθεση. Kαι έχει χιούμορ. Στην εταιρία του, παραδέχεται, αποφάσισε να κάνει υποχρεωτικό για όλα τα στελέχη να έχουν λογαριασμό στο TikTok, να ανεβάζουν βίντεο και, αν δεν πιάσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό likes, να κάνουν… πουσαπς! Aπό τον εσωτερικό αυτό κανονισμό, δεν εξαιρείται ούτε και ο ίδιος!
Πρόσφατα, η ByteDance εξαγόρασε την Pico σε μια προσπάθεια να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό του VR στα social media, την Oculus VR της Facebook και την NextVR της Apple. Kι αυτό γιατί η Pico ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής VR headset παγκοσμίως για το α’ τρίμηνο του 2021, με τις πωλήσεις της εκτός Kίνας να αυξάνονται κατά 44,7% σε ετήσια βάση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ