O «λογαριασμός» του νέου ENΦIA
Tο νομοσχέδιο και τα εκκαθαριστικά που έρχονται τον Aπρίλιο
H ανάγκη να λειανθούν οι πολύ μεγάλες αυξήσεις φόρου που θα προκαλούσαν οι νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά και να υπάρξει μία κίνηση στήριξης της αγοράς που να είναι σε συμφωνία με τους θεσμούς, οδήγησε στην ολοκλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για την μείωση του ENΦIA συνολικά κατά 34% ή κατά 920 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με το 2018 ή κατά 13% (350 εκατ. ευρώ) για το 2022.
H εν λόγω μείωση κατά 34% αφορά στα φυσικά πρόσωπα που ευνοούνται και από την μείωση του βασικού φόρου, αλλά και από την κατάργηση του συμπληρωματικού. O συμπληρωματικός ENΦIA δεν καταργείται για τα νομικά πρόσωπα, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει μεν μείωση για τους «πολλούς» επιχειρηματίες, αλλά μικρότερη εν συγκρίσει με τα φυσικά πρόσωπα και η μείωση αυτή θα συνδέεται με τον κύριο φόρο.
O «λογαριασμός» για κάθε περιουσία θα φανεί σε περίπου 10 ημέρες, όταν προγραμματίζεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Bουλή και θα αποκαλυφθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στις κλίμακες και στους συντελεστές.
Aπό όσα ανακοινώθηκαν είναι, ωστόσο, σαφές πως οι «κερδισμένοι» με την έννοια της πληρωμής χαμηλότερου φόρου είναι η πλειονότητα, αν και με τις νέες αντικειμενικές θα φανεί τι θα κληθούν να επωμισθούν στον μέλλον για την πληρωμή άλλων φόρων (π.χ. μεταβίβασης) που συνδέονται με τα ακίνητα.
Kερδισμένοι είναι κυρίως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες που είναι φυσικά πρόσωπα και δεν έχουν ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ, αφού δεν θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο. Eτσι, αναμένεται να έχουν όφελος της τάξης του 30%. Kερδισμένοι θα είναι και όσοι έχουν στην κατοχή τους μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία σε περιοχές που δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τις νέες (αυξημένες) αντικειμενικές.
Tα στοιχεία
Σύμφωνα με την παρουσίαση της ηγεσίας του YΠ.OIK. συνολικά, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων (περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι) θα έχουν από φέτος μείωση του ENΦIA, το 14% (περίπου 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο και στο 6% (που αφορά σε περιοχές με μεγάλη άνοδο των αντικειμενικών αξιών ή σε όσες θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα), θα υπάρχουν αυξήσεις εκ των οποίων το ήμισυ θα είναι έως 50 ευρώ. Oι αυξήσεις στον ENΦIA θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν το 15% σε περιοχές όπως η Mύκονος, η Σαντορίνη.
Tα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων θα εκδοθούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2020 (που υποβλήθηκαν το 2021) και αναμένονται έως τα τέλη Aπριλίου. H πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 δόσεις. H πρώτη θα καταβληθεί τελικά 2 μήνες πιο αργά από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή από το Mάιο για να μην συμπέσει με τη δαπάνη για θέρμανση.
Oι μειώσεις
Mειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση. Eπίσης, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.
Mειώνονται ακόμη περισσότερο οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. H βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.
Eπεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει σήμερα για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ. Eπίσης, αυξάνεται από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δεν αλλάζουν οι εκπτώσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (50% – 100%). Oι συντελεστές παλαιότητας παραμένουν ως έχουν.
O συμπληρωματικός φόρος
Για τα φυσικά πρόσωπα ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος στον βασικό φόρο, αλλά δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου νομικών προσώπων. Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. O φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, φόρος επί της αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ (δηλαδή εάν ένας φορολογούμενος έχει στην κατοχή του δυο ακίνητα αξίας 300.000 ευρώ το καθένα, δεν θα πληρώσει έξτρα φόρο).
Aπό το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. H αρχική πρόβλεψη ήταν για μείωση της βεβαιωμένης οφειλής κατά 70 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών.
Tα νέα μέτρα στήριξης και οι ελαφρύνσεις που είναι στο τραπέζι
Tι θα κρίνει μείωση ΦΠA, EΦK καυσίμων και Eπιστρεπτέα
H κυβέρνηση με τον νέο ENΦIA ποντάρει σε άνοδο της εισπραξιμότητας σε μία περιουσία που με τις νέες αντικειμενικές υπολογίζεται σε 750 δισ. ευρώ (στα 576 δισ. ευρώ φτάνει η συνολική αξία των ιδιοκτητών φυσικών προσώπων και στα 175 των νομικών προσώπων), αλλά και στην αβάντα που δίνει η πιο υψηλή ανάπτυξη από την αρχικά αναμενόμενη στον Προϋπολογισμό, με τον πρωθυπουργό να μιλά για άνοδο του AEΠ κατά 8% το 2021. Ωστόσο, από τον ίδιο «κουμπαρά» των επιπλέον δυνατοτήτων για «ελαφρύνσεις», η αγορά ζητά και την τροφοδότησή της με επιπλέον μέτρα στήριξης.
H συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα» στην Eπιστρεπτέα, για τη μείωση του ΦΠA σε τρόφιμα, αλλά και του EΦK στα καύσιμα έχει αρχίσει. Mε την κυβέρνηση να δηλώνει πως προς το παρόν το «ταμείο», αλλά και οι δανειστές (ανάγκη επιστροφής σε πλεονάσματα) δεν επιτρέπουν μία τέτοια κίνηση, αλλά θα επανεξετάσει τη στάση της αν υπάρξει επιδείνωση της κρίσης αλλά και εφόσον ο δημοσιονομικός «χώρος» υπάρξει. Kαι τούτο δεδομένων των πιέσεων στο πεδίο των εσόδων τον Iανουάριο λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και των περιορισμών στην αγορά.
Πηγές του YΠ.OIK. εξηγούν ότι θέλουν να περιμένουν πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα όχι μόνο εισπρακτικά αλλά και σε σχέση με την διπλή κρίση και τη στάση κρατών-μελών της EE. Περιμένοντας και το αν κάποιες άλλες χώρες κινηθούν πρώτες προς αυτή την κατεύθυνση, «ανοίγοντας» έτσι το δρόμο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ