Ο καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Κούβα, Χάιμε Ορτέγκα, διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι «τους επόμενους μήνες» οι Αρχές θα απελευθερώσουν, όπως υποσχέθηκαν, 11 πολιτικούς κρατούμενους βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι του 2010.
Μιλώντας στη λειτουργία για το νέο έτος ο Ορτέγκα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα απελευθερωθούν και οι τελευταίοι από τους 52 που συμπεριλαμβάνονταν στη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις αρχές και ανακοινώθηκε την 7η Ιουλίου.
Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η διαδικασία θα διαρκούσε τρεις ως τέσσερις μήνες, αλλά πάντως σχεδόν έξι μήνες αργότερα έχουν απελευθερωθεί οι 41. Οι 52 ανήκαν σε μια ομάδα αντικυβερνητικών ακτιβιστών που φυλακίστηκαν το 2003.
«Υπάρχει η ξεκάθαρη και επίσημη υπόσχεση από την κυβέρνηση της Κούβας ότι όλοι αυτοί οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν».
«Έχω την ηθική βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες θα απελευθερωθούν όχι μόνο αυτοί (οι 11) αλλά και άλλη μια μεγαλύτερη ομάδα κρατούμενων στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές για πολιτικές δραστηριότητες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος της Αβάνας.
Οι Αρχές της Κούβας θεωρούν τους αντιφρονούντες μισθοφόρους των ΗΠΑ, και ζητούν από εκείνους που απελευθερώνουν να μεταναστεύσουν, στις περισσότερες περιπτώσεις στην Κούβα. Από τους 41 που έχουν απελευθερωθεί οι 40 δέχθηκαν, ενώ ένας παραμένει στη χώρα.
Κάποιοι από τους εναπομείναντες κρατούμενους θέλουν να πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι θέλουν να μείνουν στη νήσο.
Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσοι φυλακισμένοι στην χώρα της Καραϊβικής μπορούν να θεωρηθούν πολιτικοί κρατούμενοι. Τους τελευταίους μήνες οι αρχές άφησαν ελεύθερους 16 οι οποίοι δεν ανήκαν στην ομάδα των 52. Όλοι τους συμφώνησαν να μεταβούν στην Ισπανία.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο να απελευθερώσει τους κρατούμενους αυτούς ακολούθησε το σάλο που ξέσπασε σε διεθνές επίπεδο μετά το θάνατο ενός πολιτικού κρατούμενου, του Ορλάντο Σαπάτα, το Φεβρουάριο του 2010, ύστερα από απεργία πείνας 85 ημερών.