Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη και αποφασισμένη, επικοινωνώντας προς κάθε πλευρά ότι πρέπει πάση θυσία η διπλωματία, αλλά και η αποτροπή να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, για να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία. Αυτό τόνισε μιλώντας στην Deutsche Welle ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «πάρα πολύ ανησυχητική» ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχει και τη βούληση και το κύρος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης».
Υπογράμμισε ότι «πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά, έτσι ώστε να καταβληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση».
«Αυτός», προσέθεσε, «είναι ο λόγος μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα για συναντήσεις με τον ομόλογό του, τον κ. Λαβρόφ».
Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το νότιο πυλώνα του ΝΑΤΟ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «είναι αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ε.Ε.».
Έχουμε καταδείξει ότι εμείς λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως δύναμη που εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα» είπε και συνέχισε: «Έχουμε αναπτύξει μία πολύ εντατική διπλωματική προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, προς τρίτες χώρες, προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Παράλληλα όμως έχουμε αναπτύξει μία εξίσου εντατική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας».
«Η μείξη διπλωματίας και αποτροπής έχει αποδώσει καρπούς, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι οι γείτονές μας επιμένουν σε μία αναθεωρητική και πάρα πολλές φορές προκλητική συμπεριφορά» ξεκαθάρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Έδωσε έμφαση σε δυο κατευθύνσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά «περισσότερη διπλωματία και αποτροπή μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόκτηση των τριών φρεγατών «Μπελαρά», αλλά και άλλων έξι αεροσκαφών «Ραφάλ» ενώ επισήμανε: «Η προσπάθεια δεν σταματάει σε κάποιο σημείο, απλά συνεχίζεται. Με σχέδιο και προτεραιότητες».