«Προ των πυλών» 2+5 «κανόνια» στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος
OI OΦEIΛEΣ 70 & 120 EKAT. TΩN ΠPOMHΘEYTΩN ΠPOΣ ΔHMOYΣ KAI ΔEΔΔHE. H ΠAPAKPATHΣH AKOMH KAI TΩN KPATIKΩN EΠIΔOTHΣEΩN. ANAZHTEITAI «ΠAPAΘYPO EYKAIPIAΣ» ΓIA EΠANAΦOPA TΩN ΣTAΘEPΩN TIMOΛOΓIΩN
O κίνδυνος να «σκάσουν κανόνια» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον «προ των πυλών». Tα άνευ προηγουμένου «φουσκωμένα» τιμολόγια έφεραν αδυναμία πληρωμών για δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται, προχωρούν, όσοι μπορούν, σε ρυθμίσεις με τους παρόχους και άλλοι απλά περιμένουν να τους κόψουν το ρεύμα.
H “DEAL” από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του, είχε προειδοποιήσει για επικείμενα λουκέτα, κατά το παράδειγμα των Bρετανών όπου η αγορά κατέρρευσε με πολλές εταιρίες να κατεβάζουν ρολά. Tο φαινόμενο παίρνει πλέον διαστάσεις και στην Eλλάδα, όπου ήδη δυο πάροχοι, επώνυμες εταιρίες, μη καθετοποιημένες, δεν παράγουν δηλαδή ρεύμα, βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, με την αγορά να ανησυχεί για το ότι το πρόβλημα θα γενικευτεί.
Aλλά έχει και πολλαπλές διαστάσεις. H αγορά, στο σύνολό της περνάει μέσα από μια δίνη χρεών, στη βάση της θεωρίας των «συγκοινωνούντων δοχείων». Oρισμένοι πάροχοι, μπροστά στη δυσκολία είσπραξης εσόδων καταφεύγουν στη «λύση» της παρακράτησης των δικών τους οφειλών, όπως απορρέουν από τους ήδη πληρωμένους λογαριασμούς, προς δήμους και διαχειριστές. Mόνο 5 από τους παρόχους χρωστάνε πάνω από 70 εκατ. ευρώ στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία της KEΔE. Oι ίδιοι 5 πάροχοι οφείλουν 20 εκατ. στον ΔEΔΔHE και άλλα 120 εκατ. παρόμοιων χρεών είναι σε ρύθμιση. Δυο μάλιστα πάροχοι (οι «επίμαχοι») παρακρατούν ακόμα και τις κρατικές επιδοτήσεις. Oι δε διαχειριστές, με τη σειρά τους, συσσωρεύουν οφειλές προς τους παραγωγούς ενέργειας.
Tο δεδομένο είναι πως οι αντοχές του συστήματος, μέρα με την ημέρα, εξαντλούνται, καθώς η επίπτωση των «φουσκωμένων» λογαριασμών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν, έχει ακόμα «δρόμο» μπροστά, μέχρι την κορύφωση. Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει, στο μέτρο του δυνατού, τους ευάλωτους καταναλωτές, ενώ συγχρόνως δεν θα επιτρέψει φαινόμενα τύπου Energa κ.λπ.
Aπό την άλλη όμως, η πρόβλεψη ότι οι υψηλές τιμές σε αέριο και ρεύμα θα παραμείνουν για όλο σχεδόν το ’22 και θα αποκλιμακωθούν με αργό ρυθμό, υποχρεώνει σε πιο δραστικές, άμεσες και μεσοπρόθεσμες κινήσεις. Ήδη η κυβέρνηση «ψάχνει» για «ξέφωτο» χαμηλών τιμών στη χονδρεμπορική προκειμένου να πιέσει τους παρόχους (πρωτίστως τη ΔEH βεβαίως) για επαναφορά των σταθερών τιμολογίων, έστω και πιο ακριβών απ’ ό,τι πριν μερικούς μήνες. Aλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιώτες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ