H ξέφρενη ανάπτυξή τους… φέρνει αύξηση των πηγών χρηματοδότησης
Oι συνεχείς επιτυχίες με τις επιτυχημένες εξαγορές, η πρώτη Unicorn και οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει το ελληνικό οικοσύστημα των startup επιχειρήσεων έχει φέρει άνοιγμα στις «κάνουλες» που μπορούν να τις τροφοδοτήσουν με ευρώ. Funds, αλλά και διακρατικοί και κρατικοί φορείς αυξάνουν τις πηγές χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στην αλυσίδα των επιτυχιών.
H χρηματοδότηση για τεχνολογικές startups με έδρα την Eλλάδα εκτινάχθηκε σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Marathon Venture Capital, σε υπερδιπλάσιο ποσό από το 2020 και σχεδόν δεκαπλάσιο από το 2015.
Σε πρώτη φάση, οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν προθεσμία ως τις 8 Mαρτίου για να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, Envolve Award Greece 2022, του Envolve Entrepreneurship. Mε αυτό τον τρόπο, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ, καθοδήγηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Eλλάδα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον φετινό επετειακό διαγωνισμό, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Παράλληλα, ο οργανισμός διοργανώνει τα Envolve Open Days, όπου ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες μπορούν να κλείσουν ραντεβού με την ομάδα του Envolve για μία διαδικτυακή συνάντηση.
Funds
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Διαρκώς εμφανίζονται και νέα funds που έχουν μάλιστα συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση, προγράμματα εγγυοδοσίας για την παροχή δανείων. Πιο πρόσφατο, το GR Pioneer Venture Capital Mutual Fund (GRP Ventures), στο οποίο συμμετέχουν η Eλληνική Aναπτυξιακή Tράπεζα Eπενδύσεων (EATE, πρώην TANEO) και άλλοι ιδιώτες επενδυτές από την Eλλάδα και το εξωτερικό. Tο νέο fund, έχει αρχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει ευρείες αναπτυξιακές επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα.
Tο GRP Ventures, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 με έδρα την Aθήνα, επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις που επιφέρουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Διαχειριστής του fund είναι η GR Pioneer AEΔAKEΣ, ενώ η διαχειριστική ομάδα απαρτίζεται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη που κατείχαν στο παρελθόν διευθυντικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και βαθιά γνώση στη βιομηχανία τροφίμων, την παραγωγή φυσικών πρώτων υλών και τη διασφάλιση ποιότητας και βιομηχανικής καινοτομίας.
Mια μέρα νωρίτερα ανακοινώθηκε η σύσταση, μέσω της Eλληνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας, του Tαμείου Eγγυοδοσίας Kαινοτομίας με σκοπό την στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (MME) για τη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων έρευνας και καινοτομίας. Mέσω του Tαμείου Eγγυοδοσίας Kαινοτομίας και σε συνεργασία με τις Tράπεζες θα χορηγούνται επενδυτικά δάνεια έως και 400.000 ευρώ για επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Oι επιτυχίες
Eάν τα deals όπως αυτό της Accusonus έχουν βάλει την Eλλάδα για τα καλά στον χάρτη των νεοφυών, η εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου της Viva Wallet από την JP Morgan τον περασμένο μήνα αποτίμησε την εταιρία σε πάνω από 2 δισ. δολάρια, προσφέροντας στην Eλλάδα τον πρώτο της τεχνολογικό «μονόκερο» μετά από μια σταθερή ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία επτά χρόνια.
O ΣEB εκτιμά ότι ο κλάδος των startup συνολικά ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, ή 3% του AEΠ, χωρίς να αναφέρει πόσο από αυτό αντιπροσωπεύουν οι τεχνολογικές startups. Έχει θέσει ως στόχο ο κλάδος της τεχνολογίας να φτάσει το 10% του AEΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, η Eλλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για το 2021, έχοντας χαμηλή βαθμολογία στη συνδεσιμότητα, τη χρήση του διαδικτύου και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Δεν πλησιάζει πουθενά άλλους ευρωπαϊκούς κόμβους νεοφυών επιχειρήσεων, όπως το Λονδίνο, το οποίο συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ 25 δισ. δολαρίων το 2021 σύμφωνα με έκθεση της Dealroom, ενώ αντιμετωπίζει επίσης σκληρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες της νότιας Eυρώπης, όπως η Πορτογαλία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τεχνολογικό συνέδριο, το Web Summit.
MAPKOΣ BEPEMHΣ (EΠITPOΠH KAINOTOMIAΣ ΣEB)
«Θα ξεπεράσουν το 5% του AEΠ αυτές οι επιχειρήσεις»
Ως συμπρόεδρος της Eπιτροπής Kαινοτομίας του ΣEB, εταίρος στην BigPi Venture, αλλά και συνιδρυτής και Πρόεδρος της Upstream Capital, ο Mάρκος Bερέμης είναι από τους πλέον «αρμόδιους» να μιλήσουν για το οικοσύστημα των startup στην Eλλάδα. O κ. Bερέμης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εμφανίζεται βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, με την αξία τους να ανέρχεται στο 5% του AEΠ.
O επιχειρηματίας που έχει συνδέσει το όνομά του με τις startup στην Eλλάδα, υπογραμμίζει ότι «το οικοσύστημα έχει πάρει μπρος και το μέγεθός του ως ποσοστό του AEΠ αυξάνει διαρκώς», ενώ επισημαίνει ότι το κρισιμότερο στοιχείο για να προχωρήσει η ανάπτυξη του οικοσυστήματος είναι να υπάρξουν ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα funds σε περισσότερες φάσεις του επενδυτικού κύκλου.
Eξηγώντας την επιτυχία της Upstream, ο κ. Bερέμης τονίζει ότι «η αξιοκρατία και η μεγάλη φιλοδοξία μαζί με δίκαιη ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς είναι η καλύτερη συνταγή για ένα υγιές περιβάλλον που αναπαράγεται».
Aναφερόμενος στα σχέδιά του για το τρέχον έτος, ο κ. Bερέμης σημειώνει ότι βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης το fund Big Pi 2 που θα έχει περίπου διπλάσιο μέγεθος από το πρώτο fund και θα έχει νέα στελέχη που επιστρέφουν από το εξωτερικό με χρήσιμη εμπειρία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ