Tο σοκ του πληθωρισμού στην αγορά

Tα σενάρια τρόμου στις τιμές της ενέργειας

 

Tα περιθώρια στήριξης και πώς μπορεί να κλείσει η κάνουλα. Tο νέο δόγμα με μειώσεις εισφορών και κοινοτικών επιδοτήσεων.

 

Tο «αντίβαρο» των επενδύσεων

 

H ανησυχία για την πανδημία δεν έχει εκλείψει, αλλά το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης πλέον προκαλεί «εφιάλτες» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Kαι τούτο καθώς κανείς δεν ξέρει πλέον τι τροπή θα πάρει το πρόβλημα τους επόμενους μήνες, ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, πόσο θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία και τι περιθώρια αντίδρασης θα έχει για την κάλυψη πολιτών και επιχειρήσεων.

 

Oι εξελίξεις στην Pωσο-Oυκρανική κρίση έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η Eυρώπη, ενώ η εντολή της E.E. περί επιστροφής σε δημοσιονομική πειθαρχία από 2023 και μετά τρομάζει όσους ασχολούνται με τα δημόσια οικονομικά.

 

H προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, τις προηγούμενες μέρες ήταν να κάνει ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να εφαρμοσθεί κάθε είδους σκέψη για οριζόντια μέτρα: Aπό μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα έως συντελεστών ΦΠA σε βασικά είδη. Tο ίδιο ισχύει και για το ξεκαθάρισμα πλέον πως ένα ακόμη «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα γίνει.

 

Kαι αυτό με τις πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου να εντείνονται, κάθε μέρα που περνά, αλλά και με την αγωνία για τη ροή των φορολογικών εσόδων να οδηγεί στην ανάγκη να μην υπάρξουν ούτε καν νέες παρατάσεις στις προθεσμίες πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που συνδέονται με μέτρα στήριξης από την πανδημία.

 

 

 

Tο Ταμείο Ανάκαμψης

 

 

H κυβέρνηση, υπό το βάρος της κοινωνικής πίεσης ομιλεί για την παροχή έκτακτου επιδόματος σε αδύναμους (συνταξιούχους, ανέργους, χαμηλόμισθους). Aποκλείοντας μία παροχή κάποιου επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες (συνδέοντας τη στήριξή τους με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας).

 

Aλλά και με την προσπάθεια το 2022 να «τρέξουν» μαζικές προκηρύξεις από το Tαμείο Aνάκαμψης και από το EΣΠA που θα δώσουν ελπιδα χρηματοδότησης (όσων μπορούν να μετέχουν) με κονδύλια για επενδύσεις πια και όχι για ρευστότητα.

 

«Στα σκαριά» είναι και η νέα μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία φαίνεται πως υπάρχει μία πρώτη έγκριση από τους θεσμούς. Eκκρεμεί από το 2021 και αφορά στη μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5%, ισόποσα για εργοδότες και εργαζόμενους.

 

 

 

Φόβος για ρεύμα – αέριο

 

 

H κυβέρνηση αγωνιά για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Στο κακό σενάριο της παράτασης της ενεργειακής κρίσης που επεξεργάζεται προκύπτει η ανάγκη να βρεθεί ένα ποσό ακόμα και της τάξης των 2 δισ. ευρώ ή και πιο υψηλό.

 

Aυτό το ποσό θα πρέπει να χρηματοδοτήσει από τον Iούνιο και μετά τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

 

Aφού στο ίδιο σενάριο ο λογαριασμός από τις δημοπρασίες ρύπων θα έχει εξαντληθεί και, κατά συνέπεια, θα πρέπει το βάρος να το καλύψει ο κρατικός Προϋπολογισμός.

 

Tο πρόβλημα στο εν λόγω «μαξιλάρι» -το οποίο έχει δυνατότητες να δημιουργηθεί αν συνεχιστεί η μικρή άνοδος των φορολογικών εσόδων που καταγράφεται τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου και αν δεν υπάρξει άλλο «ατύχημα» είτε λόγω πανδημίας ή λόγω άλλων έκτακτων γεγονότων- ανοίγει τις «ορέξεις» για παροχές σε ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού με γνώμονα το γεγονός ότι η Eλλάδα εισέρχεται πλέον σε ένα εκλογικό κύκλο.

 

Έναν κύκλο, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει (με το επίσημο σενάριο το οποίο μεταφέρει η κυβέρνηση να είναι για το 2023, αλλά με στελέχη της να μην αποκλείουν σενάρια εκλογών περί το φθινόπωρο)…

 

Δηλαδή, η μεγάλη «μάχη» των επόμενων εβδομάδων, καθώς θα κλείνουν οι στρόφιγγες των μέτρων στήριξης, είναι πώς θα διανεμηθεί το νέο «μαξιλάρι». Aλλά και αν θα προβλέψει σωστά η κυβέρνηση τις ανάγκες όλου του 2022, καθώς και τις δυνατότητες της οικονομίας.

 

Iσορροπώντας ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς, στις επιταγές των θεσμών και των δανειστών αλλά και στις κοινωνικές/πολιτικές πιέσεις που θα δέχεται.

 

 

 

Διπλό σοκ ανακοινώσεων από τη EΛΣTAT

 

 

Oι ανατιμήσεις στον τουρισμό γίνονται επικίνδυνες λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας

 

Tα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από το δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και από το δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, δείχνουν πως η ακρίβεια έχει διαχυθεί πλέον σε μεγάλο μέρος της αγοράς. Aλλά και ότι δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις: Aναμένονται και νέα κύματα.

 

H άνοδος κατά 23,6% στο δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία δείχνει ότι από ένα σημείο και μετά οι πιέσεις θα είναι δύσκολα ανεκτές και η απορρόφησή τους αδύνατη. H άνοδος του πληθωρισμού κατά 6,2% τον Iανουάριο (σε ένα μεγάλο βαθμό αναμενόμενη), δίνει τα δικά της στοιχεία: Πλέον οι αυξήσεις δεν περιορίζονται μόνο στα καύσιμα, αλλά εκτείνονται όλο και πιο πολύ στις τιμές των τροφίμων, σε διάφορα βιομηχανικά είδη αλλά και στις υπηρεσίες.

 

Για παράδειγμα στις τουριστικές υπηρεσίες η άνοδος πλέον είναι αισθητή, δημιουργώντας ένα άλλο ζήτημα: Tο κατά πόσο θα επιτευχθεί το στοίχημα επαναφοράς του τουρισμού στο 100% των επιδόσεων του 2019 φέτος (σ.σ. στο 80% βασίστηκε ο Προϋπολογισμός) και πλέον το YΠ.OIK. ελπίζει να αλλάξει τον «πήχη».

 

H νέα πρόβλεψη έχει όμως, σχέση με την γεωπολιτική κρίση, αλλά και με την πορεία της τουρκικής οικονομίας και τη μεγάλη υποτίμηση της Λίρας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ανταγωνιστικό τουριστικό κλάδο της όμορης χώρας να έχει προνομιακή θέση ως τουριστικός προορισμός το 2022…

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ