Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μια κίνηση που θα είχε ως στόχο μεγάλο μέρος των αποθεματικών ύψους 643 δισ. δολαρίων που είχε συγκεντρώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση του θέματος.
Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει επειγόντως όλες τις επιλογές σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον Πούτιν από το να προβεί σε περαιτέρω καταστροφές στην Ουκρανία, δήλωσαν τα εν λόγω άτομα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ΗΠΑ στοχεύουν να προχωρήσουν σε κάθε κίνηση σε συνδυασμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για τον μέγιστο δύνατο αντίκτυπο, τόνισαν.
Δεν είναι σαφές σε πόσο προχωρημένο στάδιο είναι αυτές οι συζητήσεις. Το θέμα της δυνητικής στοχοποίησης της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ωστόσο, τέθηκε σε συζήτηση στα τέλη Ιανουαρίου, αναφέρει το Bloomberg.
Μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ενώ η Ρωσία μειώνει σταθερά την εξάρτηση σε ξένο νόμισμα, η κεντρική τράπεζα εξακολουθούσε να κατέχει το 16,4% των αποθεμάτων της σε δολάρια στα τέλη Ιουνίου του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από 22,2% ένα χρόνο νωρίτερα. Το μερίδιο του ευρώ ήταν αυξημένο στο 32,2%.
Η κίνηση αυτή θα ήταν “καταστροφική” για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Tim Ash, στρατηγικό αναλυτή της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο. “Θα βλέπαμε το ρούβλι να καταρρέει”.
Αν και η απόφαση θα ήταν χωρίς προηγούμενο για μια οικονομία του μεγέθους της Ρωσίας, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στο παρελθόν κυρώσεις στις κεντρικές τράπεζες αντιπάλων τους.
Το 2019, το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στη μαύρη λίστα τις νομισματικές αρχές του Ιράν και της Βενεζουέλας για διοχέτευση χρημάτων που υποστήριζαν αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες. Η κεντρική τράπεζα της Βόρειας Κορέας βρίσκεται επίσης στη ‘μαύρη λίστα’.