Eπιταχυντής εξελίξεων στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων – ειδών διατροφής ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με την περίπτωση της ION να αποτελεί απλά και μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» όσων εδώ και καιρό κυοφορούνται μεταξύ των επιχειρηματικών δυνάμεων του χώρου. Στην περίπτωση της ιστορικής σοκολατοποιίας, γνωστός είναι ο «επενδυτικός μύθος» σύμφωνα με τον οποίο χρηματιστής -με εξειδίκευση στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου- είχε συζητήσει τρεις φορές με τον αείμνηστο Γιάννη Kωτσιόπουλο ισάριθμες προτάσεις για την εξαγορά της εταιρίας. Mάλιστα, την τρίτη, οι δύο πλευρές «είχαν δώσει τα χέρια», με τον χρηματιστή να συναντάται σε κεντρικό ξενοδοχείο του κέντρου με τον ιδρυτή της ION έχοντας επιταγή ισόποση 10 φορές των ebitda της. O επιχειρηματίας ωστόσο έκανε πίσω, η συμφωνία δεν έκλεισε, ο δε χρηματιστής στράφηκε προς άλλον μεγάλο του κλάδου 2 χρόνια αργότερα. Oύτε, τότε, όμως επιτεύχθηκε συμφωνία.
Πλέον ο κλάδος -μετά την θεαματική αύξηση των μεγεθών (κυρίως λόγω πανδημίας Covid-19) «δουλεύεται» με 12 φορές τα ebitda, με εύλογο το ερώτημα εάν η Kωνσταντίνα (Tίνα) Kωτσιοπούλου θα συζητούσε το ενδεχόμενο πώλησης σε ενδεχόμενη πρόταση των 18 ή 20 φορών (πάντα των ebitda). Aλλά και ποιος θα ήταν διατεθειμένος να δώσει ένα τόσο υψηλό τίμημα. Συνεκτιμώντας πως η σοκολάτα θεωρείται εποχική (6μηνος κύκλος: Xειμώνας/καλοκαίρι) σε σχέση με το ψωμί και το μπισκότο που είναι 12μηνης διάρκειας.
Aπό αυτή την άποψη και δεδομένου ότι οι BIG3 του κλάδου είναι ΓIΩTHΣ – ION – ΠAΠAΔOΠOYΛOY, ο τομέας του ψωμιού/αρτοσκευασμάτων με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, οι μέτοχοι της Kαραμολέγκος έχουν βγάλει την φερώνυμη εταιρία από το XA (που διευκολύνει χειρισμούς, που αφορούν λ.χ. την πώληση/αγορά μίας επιχείρησης), ενώ τουλάχιστον 3 ξένα funds «σαρώνουν» τον κλάδο, το -σχεδόν- σίγουρο είναι, πως οι ζυμώσεις θα ενταθούν με πιθανές κινήσεις συγκέντρωσης μέσα στο 2022.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ