Η Μολδαβία θα στείλει άμεσα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, ακολουθώντας την προσπάθεια της Ουκρανίας και τα σχέδια της Γεωργίας να ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία.
Το αίτημα της Μολδαβίας να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, ενδεχομένως να κατατεθεί και σήμερα, υποστηρίζουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σχέδιο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς τα όλο και περισσότερα έθνη της ανατολικής Ευρώπης πιέζουν να ευθυγραμμιστούν με την Ευρώπη και τη δυτική συμμαχία. Πριν εισβάλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν κατήγγειλε την παρέμβαση της Δύσης στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας και καταλόγισε την ευθύνη στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Οι ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες δικαιώνονται ακόμη περισσότερο σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει την ασφάλεια για τους πολίτες και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού.
Το γραφείο της προέδρου της Μολδαβίας αρνήθηκε να σχολιάσει τη χρονική στιγμή υποβολής του αιτήματος, υποδεικνύοντας μια προηγούμενη δήλωση στην οποία αναφερόταν το πότε και πώς η χώρα θα ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτημα ένταξης.
Συζήτηση Κορυφής στην Ευρώπη για Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία
Οι ηγέτες του δυτικού μπλοκ θα συζητήσουν τη διεύρυνση της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη είναι διχασμένα όσον αφορά στο θέμα και ότι η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη.
Η Ουκρανία, μαζί με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, έχουν ήδη συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, που περιλαμβάνουν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς και οικονομική ολοκλήρωση. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος της Ουκρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι που υπερασπίζονται τις αξίες μας με τη ζωή τους ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην Ουκρανία μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Βουκουρέστι.
Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η διαδικασία που δρομολόγησε ο Ουκρανός Πρόεδρος ,Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υπέβαλε επίσημα υποψηφιότητα τη Δευτέρα, «θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη» και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι να τερματίσουμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο και φυσικά πριν ξεκινήσει αυτή η τραγωδία είχαμε ήδη πολύ ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Ουκρανία».
Μακρόχρονη και σύνθετη διαδικασία
Οι διαδικασίες προσχώρησης μιας χώρας είναι μακρόχρονες και περίπλοκες. Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ και η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος διήρκεσε 10 χρόνια πριν γίνει επίσημα αποδεκτή το 2013.
Η προσχώρηση απαιτεί από την υποψήφια χώρα να υιοθετήσει την καθιερωμένη νομοθεσία της ΕΕ, καθώς και να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων του δικαστικού και οικονομικού συστήματος, για να πληροί τα κριτήρια του μπλοκ.