Στον διάδοχο που θα καθίσει στην πρωθυπουργική καρέκλα του Γιώργου Παπανδρέου, εστιάζουν και σήμερα το ενδιαφέρον τους τα διεθνή μέσα ενημέρωση και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αν και δεν θεωρείται πλέον καθόλου βέβαιο τα ξένα ΜΜΕ, εξακολουθούν να θεωρούν απόλυτο φαβορί τον Λουκά Παπαδήμο ενώ αρχίζουν να κάνουν αναφορές και στο όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου.
Reuters
«Οι αρχηγοί των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αγωνίζονται να συμφωνήσουν για τον νέο πρωθυπουργό, παρά τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ να υπάρξουν άμεσα δεσμεύσεις για την οικονομική διάσωση της χώρας που θα βάλει τέλος στο χάος το οποίοι απειλεί το σύνολο της ευρωζώνης» μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας πως η «απογοήτευση των Βρυξελλών ήταν εμφανής» για το αδιέξοδο στις συνομιλίες Παπανδρέου-Σαμαρά.
«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ, προκειμένου να λάβει το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ» αναφέρει το ίδιο πρακτορείο.
Associated Press
«Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν.Διαμαντούρος θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού» μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο πηγές από την Αθήνα.
CNN
«Παρά τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, το πολιτικό σύστημα είναι ανέτοιμο στο να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα» γράφει το CNN στην ιστοσελίδα του. Σε διαφορετικό άρθρο το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει πως «ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να κλείσει το πρώτο κεφάλαιο στο μακροχρόνιο και ταραχώδες πολιτικό και οικονομικό έπος στην Ελλάδα».
Monde
«Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού» γράφει η Monde.
New York Times
«Ο αργός ρυθμός των συνομιλιών στην Ελλάδα δημιουργεί φόβους για την Ιταλία» υποστηρίζουν οι New York Times. Όπως αναφέρουν, η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες του Γ.Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά τροφοδότησε νέες ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία -κατά την εφημερίδα- είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της κρίσης και την θωράκιση της ιταλικής οικονομίας.
Guardian
Τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία συνδέει και ο Guardian. «Ο Μπερλουσκόνι αρνείται να παραιτηθεί την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα» γράφει.
Washington Post
«Η σκληρή γραμμή της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα είχε στόχο να στείλει ηχηρό μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι πρέπει να προχωρήσει σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» σημειώνει η Washington Post.