Επί τάπητος θα τεθεί η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο σημερινό Ecofin στις Βρυξέλλες, την ώρα που Ελλάδα και Ιταλία βάλλονται από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Για την ενίσχυση του EFSF εξετάζονται δυο τρόποι, ενώ οι ευρωπαίοι πιέζουν για άμεση ενεργοποίηση.
Οι τρόπο αυτοί είναι:
-Έκδοση “πιστοποιητικών μερικής προστασίας”, μία μορφή ασφάλισης για τις πωλήσεις ομολόγων. Δηλαδή, ο επενδυτής που θα αγοράζει ένα ευρωπαϊκό κρατικό ομόλογο θα καλύπτεται σε ένα ποσοστό (μάλλον το 20% έως 25%), σε περίπτωση πτώχευσης ενός κράτους.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με αναλυτές, θα πρόκειται για μία μορφή ασφάλιστρων κινδύνου, όπως τα CDS (credit default swaps).
-Δημιουργία ενός ή περισσότερων οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV), που θα προσελκύσει επενδυτές για την αγορά ομολόγων των χωρών με έντονα προβλήματα χρέους. Στόχος είναι κυρίως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από την Κίνα, τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο.
Κύριο ρόλο θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά από απαίτηση των υποψήφιων επενδυτών.
Όπως επεσήμανε χθες ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, το νέο επενδυτικό ταμείο θα είναι ένα Ταμείο Κοινών Επενδύσεων (co-investment fund) παρά ένα όχημα ειδικού επενδυτικού σκοπού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), οι “17” δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).