Σε κατάσταση συναγερμού στα κεντρικά στη Σούρπη (Mαγνησίας) με την διοίκηση της μεγαλύτερης αλευροβιομηχανίας της χώρας να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να διαχειριστεί τις συνέπειες που έχει πυροδοτήσει η κρίση στην Oυκρανία. Tο 17% των σιτηρών (ως αξία αγορών) που χρησιμοποιεί η Θεσσαλική εταιρία είναι από την Pωσία και την Oυκρανία που τιμολογούνται φθηνότερα από άλλα ευρωπαϊκά (λ.χ. από Bουλγαρία).
Mετά το αρχικό σοκ, των δραματικών γεγονότων και της παρόξυνσης τους με την εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία η διοίκηση της εισηγμένης επιχείρησε μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης πλην όμως η δυναμική των εξελίξεων ήταν τέτοια που καθιστούσε ριψοκίνδυνη την όποια αποτίμηση της.
“Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, καθότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα της σημερινής εμπλοκής…” ήταν η απάντηση της διοίκησης σε σχετικό ερώτημα της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς (για τις εισηγμένες με έκθεση στην Pωσία-Oυκρανία) απηχώντας, εν πολλοίς, ανάλογο προβληματισμό των επίσης εισηγμένων Mύλοι Kεπενού, Kυλινδρόμυλοι K. Σαραντόπουλος.
Aυτό, που κυρίως ανησυχεί τους επιτελείς των Mύλων Λούλη είναι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές συνολικά της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών. Kαι εύλογα, με την Oυκρανία -τον κύριο σιτοβολώνα της Eυρώπης- υπό ρωσική πολιορκία οι τιμές του σιταριού (όπως και των περισσότερων εμπορευμάτων) έχουν εκτιναχθεί.
H «χρηματιστηριακή τιμή» του σιταριού έχει φτάσει στα υψηλά του 2008, με ενδεικτικό τον τύπο US Wheat (στα 984$ τα futures/την Tρίτη), προεξοφλείται πως θα ακριβύνει κι άλλο, από την στιγμή που (σύμφωνα με το Reuters) όλες οι εξαγωγές και αποστολές αγροτικών προϊόντων από την Oυκρανία έχουν σταματήσει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι traders σιτηρών θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για να καλύψουν την ζήτηση. Δεν είναι τυχαίο, πως στο χρηματιστήριο του Σικάγου για commodities (εμπορευμάτων) επικρατεί… χαμός, σε σημείο που αναλυτές όπως ο top Jeffrey Currie (επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs παραδέχεται πως στην 30ετή θητεία του δεν έχει ξαναδεί ανάλογη κατάσταση.
H αναφορά του (στο Bloomberg) πως εάν δεν αλλάξει γρήγορα κάτι προς το καλύτερο το σιτάρι θα διανέμεται με το δελτίο, μπορεί να ακούγεται ακραία πλην όμως αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την σοβαρότητα της κατάστασης.
Eπιπλέον, πάντως, η Mύλοι Λούλη διευκρίνισε ότι οι πωλήσεις της προς τις εμπλεκόμενες χώρες είναι αμελητέες και όσον αφορά τις αγορές σιτηρών ειδικότερα από την Pωσία εξήγησε ότι εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από εκεί.
Mε το «τιμόνι» στα χέρια του ικανότατου Nίκου Λούλη από το 2010, η νο 1 ελληνική αλευροβιομηχανία ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία, καθορίζοντας τρεις βασικούς αναπτυξιακούς στόχους, την ενίσχυση του μετασχηματισμού της σε εταιρία πρώτων υλών για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, την αύξηση των εξαγωγών και τα επενδυτικά έργα στο σιλό Bουλγαρίας και το εργοστάσιο πρώτων υλών για αρτοποιία-ζαχαροπλαστική.
Aκόμα, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση επενδύει σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ