«Με την Τουρκία αντιμετωπίζουμε, παρά τις διαφορές μας, κοινές προκλήσεις. Τις προκλήσεις αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε στην κατεύθυνση να λύνουμε προβλήματα και όχι να προσθέτουμε και άλλα. Προφανώς δεν τρέφουμε αυταπάτες, οι θέσεις μας είναι σταθερές, καθαρά διατυπωμένες και πάντοτε είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει και ότι από το διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει και με αυτό το πνεύμα προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην συνάντηση με τον κ. Ερντογάν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδιώξεις της Ελλάδας από τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν.
«Οι δηλώσεις του κ. Τσελίκ αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της ‘Αγκυρας που έχουν απαντηθεί από την ελληνική πλευρά και προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης» πρόσθεσε.
Επίσης ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές πει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πολλώ δε μάλλον, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, υπό τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνει για την Ευρώπη αλλά και την περιοχή μας η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος του απηύθυνε πρόσκληση για γεύμα την οποία ο πρωθυπουργός απεδέχθη» είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι η άποψη της ελληνικής πλευράς για την διαφορά με την Τουρκία είναι η γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και πρόσθεσε «πέραν από τη διαφορά αυτή που έχουμε και τις διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα, υπάρχει και η θετική ατζέντα που κατά καιρούς κουβεντιάζουν εκπρόσωποι των δύο χωρών. Η πρόθεση και η άποψη της κυβέρνησης είναι οι κοινές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν προς την κατεύθυνση επίλυσης ζητημάτων και όχι ανάδειξης επιπρόσθετων προβλημάτων».
Αναφερόμενος στο κλείσιμο των προξενικών γραφείων της Ελλάδας στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου είπε ότι παρόμοια πρακτική ακολουθούν και άλλες χώρες σημειώνοντας ότι οι πρεσβείες μας στις όμορες χώρες βρίσκονται σε λειτουργία και σε πλήρη επικοινωνία και συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών για να παράσχουμε τη βοήθεια που μπορούμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ζήτημα της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στην ενέργεια αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε όλους τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, στις επιχειρήσεις και τους αγρότες πρόσθεσε ότι θα έχουμε και στοχευμένες πολιτικές στήριξης. «Το μέγεθος και η περίμετρος εξετάζονται αυτό το διάστημα και σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις» είπε.
Για έκδοση κοινού ομολόγου από την Ευρώπη για την ενέργεια υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και της νέας πραγματικότητας που αναδύεται από την εισβολή στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε αυτές τις συζητήσεις, ο πρωθυπουργός πέτυχε να ενταχθεί στα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Αντίστοιχες κινήσεις κάναμε και στη σύνοδο των υπουργών και ο πρωθυπουργός έχει αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου». «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συζήτηση και κάθε πρωτοβουλία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μοιραία προκύπτει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι καλοδεχούμενη» σημείωσε.
Τέλος ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως σημείωσε, αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης της Ευρώπης στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, είπε ότι έχει σταλεί στην πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής και έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και ότι περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε λίγες ημέρες όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.