Τι απάντησε στους 4 όρους Πούτιν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν επέμεινε χθες στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός στον διάλογο για το καθεστώς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.
Αναλυτικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος με φόντο την τριμερή των ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ρωσίας και την Ουκρανίας στην Αττάλεια στις 10 Μαρτίου σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν δηλαδή από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία.
Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν εξαπολύσει τον πόλεμο.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ότι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ανοιχτός στον διάλογο για Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ο Ζελένσκι
Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη» συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο». «Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.
Τι ζητά ο Πούτιν -Οι τέσσερις όροι
Προ ημερών ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κάνει γνωστούς τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος ζητά: την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης, ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου και η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη. Τότε πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεχθεί «τα τελεσίγραφα του Πούτιν».
Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας για παραχώρηση των αεροσκαφών MiG-29
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε τη μεταφορά όλων των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν εν τέλει την πρόταση της Πολωνίας να τους παραχωρήσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 για παράδοση στην Ουκρανία. Μάλιστα, το Πεντάγωνο, δια του εκπροσώπου Τύπου, Τζον Κέρμπι, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση «μη βιώσιμη».
Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η πρόταση της Πολωνίας δείχνει την «πολυπλοκότητα» της μεταφοράς των μαχητικών στην Ουκρανία, ανέφερε ο Κέρμπι στη δήλωση.
«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κρίνοντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».
«Δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι υπάρχει ουσιαστικό σκεπτικό σε αυτό», είπε ο Κέρμπι. «Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον κ. Κέρμπι.