Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίστηκε σήμερα πιο ένθερμος μπροστά σε μια πιθανή συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπώσει ουκ ολίγες φορές ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης για το μέλλον της Ουκρανίας -ίσως και το δικό του.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη μετάφραση όσων είπε ο Πεσκόφ και αναπαράγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε». Λίγα λεπτά αργότερα, δε, ακολούθησαν δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως του έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι διαπραγματευτές».
Όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.
Πεσκόφ: «Είναι πράγματι πιθανό…»
«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».
«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Ο Πούτιν κατέθεσε «οριστική» πρόταση στον Ζελένσκι
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post (σ.σ. σημειωτέον εδώ πως το Ισραήλ έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή), η Ρωσία έχει καταθέσει οριστική πρόταση στην Ουκρανία, την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει, όντας όμως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Οπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μετέβη το Σάββατο στη Μόσχα όχι τόσο για να κομίσει κάποια πρόταση όσο για να δει πώς και τι σκέφτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να ενημερώσει στη συνέχεια τις δυτικές κυβερνήσεις.
Επικαλούμενη ανθρώπους με γνώση των συνομιλιών, η Jerusalem Post αναφέρει ότι η πρόταση προς την Ουκρανία είναι «δύσκολη» (εννοεί, στην αποδοχή), αλλά όχι «απίθανη». Είναι όμως και χειρότερη από αυτή που θα δεχόταν ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή. Σε κάθε περίπτωση «το κενό μεταξύ των δύο χωρών» δεν είναι μεγάλο, επιμένει η εφημερίδα.
Επιπλέον, ο Πούτιν δέχτηκε να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του (δόθηκε εντολή για προσωρινή κατάπαυση), περιμένοντας την απόφαση του Ζελένσκι.
Τι θα συμβεί αν το Κίεβο απορρίψει την πρόταση; Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το είχε προδιαγράψει σε δηλώσεις του: «Θα συμβεί το χειρότερο». Και αυτό λέγεται ότι θα είναι μια εντολή από τον ρώσο πρόεδρο «να αλλάξει το πρόσωπο της Ουκρανίας» με ανηλεή βομβαρδισμό.
Εξάλλου, ο Πούτιν έχει φτάσει σε σημείο από το οποίο δεν μπορεί να κάνει πίσω ή να υποχωρήσει και πρέπει να παρουσιάσει νίκες.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι πηγές της Jerusalem Post, ο Ζελένσκι είναι διχασμένος. Αφενός απολαμβάνει την τεράστια δημοφιλία του που τον κάνει ένα είδος Τσε Γκεβάρα της εποχής μας, αλλά γνωρίζει και το τέλος του αργεντινού επαναστάτη.
Οι πηγές λένε ότι ο ουκρανός πρόεδρος μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά το κόστος θα είναι βαρύ. Πιθανόν θα παραχωρήσει το Ντονμπάς, θα αναγνωρίσει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, θα υποσχεθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει ότι η Ουκρανία θα είναι ουδέτερη.
Αν απορρίψει την πρόταση, θα δει δεκάδες χιλιάδες θανάτους Ουκρανών και πιθανόν το τέλος της ανεξαρτησίας της χώρας του. Σε αυτό το πλαίσιο, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα ήταν περισσότερο για την «θερμομέτρηση» των διαθέσεων του Πούτιν.
Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πιο σοβαρές από όσο υποστηρίζει η Δύση, η οποία μάλιστα δεν είναι ενήμερη από το Κίεβο για το περιεχόμενό τους.
Οι Ουκρανοί, καταλήγει η Jerusalem Post, γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο των ρωσικών προτάσεων και θα απαντήσουν εντός των ημερών. Οποια και αν είναι η απάντηση θα είναι το δίχως άλλο δραματική. Και είναι στους ώμους του Ζελένσκι.