Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου, στο Χάρκοβο, αλλά και στην σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη Μαριούπολη στην Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας βάλλει αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές και σε στρατιωτικούς στόχους.
Τουλάχιστον 100.000 πολίτες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα στην πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας, ενώ νεκροί κείτονται άταφοι στους δρόμους.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, ενώ ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, που απέχει περίπου 100 χλμ από το Χάρκοβο.
Όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη, ενώ οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά.
Από την άλλη, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήματα τριών βορειοδυτικών προαστίων του Κιέβου, της Μπούκα, του Χοστομέλ και του Ιρπίν, τα οποία σφυροκοπούνται σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.
Ανησυχία εκφράζεται και για την υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα, όπου 300.000 κάτοικοι βλέπουν τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων να εξαντλούνται. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν παιδιατρική κλινική στην περιοχή του Λουχάνσκ, αλλά και ότι οι Ρώσοι έχουν απαγάγει 2.389 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά.
Η Μόσχα αρνείται ότι αναγκάζει αμάχους να φύγουν από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας απλώς ότι υποδέχεται πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, οι υπερασπιστές του Κιέβου οχυρώνονται και περιμένουν τη μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, των οποίων η προέλαση φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε την Τρίτη ότι ανακατεληφθη η πόλη Μακαρίβ, 60 χλμ δυτικά του Κιέβου, ανακόπτοντας έτσι την πορεία των ρωσικών δυνάμεων προς της πρωτεύουσα. Επίσης, επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημειώθηκε σε πολυώροφο κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.
Ρωσικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν και τα περίχωρα της Οδησσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκοπεί η Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν… “κολλήσει”
Οι σφοδρές ρωσικές επιθέσεις και οι διπλωματικές κινήσεις δείχνουν ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι ορατό.
Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς ουσιαστική πρόοδο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζητεί για πολλοστή φορά συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Σε νέο μήνυμά του πριν από λίγο επεσήμανε ότι αν και οι συνομιλίες με τη Ρωσία είναι δύσκολες και συχνά συγκρουσιακές, σημειώνονται ωστόσο κάποια βήματα προόδου. Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας μετά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με το Βλαντιμίρ Πούτιν, το Ελυζέ εκτιμά ότι δε διαφαίνεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο εγγύς μέλλον και είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN, δήλωσε ότι, παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, η ρωσική επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου και ότι η Μόσχα δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά μόνο “αν απειληθεί η ύπαρξή της Ρωσίας”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε ότι οι πιλότοι της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και θα “λογοδοτήσουν”.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει νέα μέτρα με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας ενώ αναμένεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει διαδικτυακά και ο Ουκρανός πρόεδρος, και εν συνεχεία την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.