Ισχυρή άνοδος στον κύκλο εργασιών του factoring στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το 2021 βάσει των στοιχείων που συνέλεξε η Ελληνική Ένωση Πρακτόρων Επιχειρηματικών Απαιτήσεων (Factoring).
Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των μελών της Ένωσης (σύνολο εκχωρημένων εμπορικών απαιτήσεων) ανήλθε σε 17,7 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 22,4% σε σχέση με το 2020, που αποτέλεσε χρονιά ήπιας συρρίκνωσης λόγω της πανδημικής κρίσης, αναφέρει ανακοίνωση.
Πρόκειται για ιστορικό υψηλό για τον κλάδο, ο οποίος προέρχεται από μια επιτυχή διαχείριση με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά επισφαλειών κατά τη δεκαετή διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Ποσοστό 86% αφορά σε εγχώριες εμπορικές συναλλαγές με το υπολειπόμενο να αφορά σε διασυνοριακές. Επίσης, το factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής, με ανάληψη δηλαδή του κινδύνου οικονομικής αδυναμίας του οφειλέτη, ανήλθε στο 44% του συνόλου.
Η σημαντική μεγέθυνση του 2021 ήταν το αποτέλεσμα της αυξανόμενης εμπέδωσης του factoring ως εργαλείο ενίσχυσης της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας των επιχειρήσεων, της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομικής
δραστηριότητας μετά τα συνεχιζόμενα lockdowns, αλλά και της μεγαλύτερης ανάγκης χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης που πυροδότησαν οι πληθωριστικές πιέσεις σε ναύλους, ενέργεια και πρώτες ύλες.
Η διείσδυση του factoring στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 9,7% πλησιάζοντας με γρήγορους ρυθμούς τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο του 11%. Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με τη σταδιακήεπιβράδυνση στην κυκλοφορία των μεταχρονολογημένων επιταγών αναμένονται να καθορίσουν την πορεία του κλάδου το 2022 και στο άμεσο μέλλον σε συνάρτηση βέβαια και με τις εξελίξεις που προκύπτουν από τη γεωπολιτική
κρίση.