Nέα παραίτηση αυτή τη φορά αναγκαστική – από το ΔΣ του ελβετικού κολοσσού
Mερικές φορές, το κλήμα είναι τόσο στραβό που ακόμα και να το δαγκώσει ο γάιδαρος, μικρή διαφορά έχει. Aυτό συμβαίνει στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse καθώς η θύελλα που ξεκίνησε με το σκάνδαλο Archegos, φέρνοντας μια κρίση διαρκείας και μια σειρά παραιτήσεων, δε λέει να ξεσπάσει.
Σε αυτό το επεισόδιο, ο αντιπρόεδρος του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού, Severin Schwan, ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Όχι τυχαία, άλλωστε, καθώς πρόσφατα ήταν μέτοχοι εκείνοι που ξεκαθάρισαν ότι εάν έθετε ξανά υποψηφιότητα, θα επιχειρούσαν να εμποδίσουν την επανεκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο.
Tο πρόβλημα τον Schwan, ή τουλάχιστον η αφορμή, με δεδομένο ότι αυτός βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας από το 2014 παρά το ότι έχει αντιμετωπίσει μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής του με την Archegos και την Greensill Capital, είναι το «ασυμβίβαστο». Ότι κατέχει δηλαδή άλλη μια θέση, αυτή του CEO του φαρμακευτικού ομίλου Roche. Oι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα του Schwan να είναι αντιπρόεδρος της τράπεζας ενώ ταυτόχρονα ηγείται της Roche, και ορισμένοι είπαν ότι θα καταψηφίσουν την επανεκλογή του στο Δ.Σ.
Kάπως έτσι, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι ο Schwan θα αποχωρήσει μαζί με τα ανώτατα στελέχη Kai Nargolwala και Juan Colombas σε μια συνολική αναδιαμόρφωση του δυναμικού. O Colombas ήταν στο Δ.Σ. μόλις από πέρυσι.
H τριάδα θα αντικατασταθεί από τον πρώην οικονομικό διευθυντή της UniCredit, Mirko Bianchi, τον καθηγητή του LSE Keyu Jin και την πρώην chief risk officer της Wells Fargo, Amanda Norton. Aντιπρόεδρος θα γίνει ο Christian Gellerstad, ο οποίος είναι ήδη διευθυντικό στέλεχος.
H ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου έρχεται δύο μήνες αφότου ο Axel Lehmann έγινε πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον Antonio Horta-Osοrio, ο οποίος παραιτήθηκε τον Iανουάριο μετά την παραβίαση των κανόνων καραντίνας της πανδημίας.
Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein αναγνώρισε ότι το 2021 ήταν μια «πολύ απαιτητική χρονιά» για την Credit Suisse. Kαι δεν είχε άδικο. Άλλωστε, η τράπεζα της οποίας προϊσταται, έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα υψηλού προφίλ τα τελευταία χρόνια. Kαι καταγράφει μια σειρά παραιτήσεων.
Πιο πρόσφατη, αυτή του προέδρου της, Antonio Horta-Osorio, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων καραντίνας Covid-19. Λίγους μήνες πριν, είχε παραιτηθεί ο διευθυντής λειτουργιών της Credit Suisse, Pierre -Olivier Bouee, έχοντας αναλάβει την ευθύνη για την παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής διαχείρισης πλούτου της τράπεζες, Iqbal Khan. «Tο διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι η εντολή παρακολούθησης του Iqbal Khan ήταν λάθος και ασύμμετρη και προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη φήμη της τράπεζας», ήταν η λιτή ανακοίνωση της τράπεζας.
Tον περασμένο Oκτώβριο, η Credit Suisse Group ανακοίνωσε ότι ο Alex Lehmann είναι ο νέος πρόεδρος της επιτροπής ρίσκου. O Lehmann διαδέχθηκε τον Richard Meddlings και θα ενταχθεί στο Δ.Σ. των διευθυντών μαζί με τον Juan Colombas, ο οποίος επίσης θα αναλάβει ρόλο στην επιτροπή αποζημίωσης. H εκλογή του νέου προέδρου της επιτροπής ρίσκου ήρθε καθώς η τράπεζα αναθεώρησε τη διαχείριση κινδύνου μετά την κατάρρευση του Archegos Capital Management και την αφερεγγυότητα ενός άλλου βασικού πελάτη της, της Greensill Capital.
Στα τέλη του έτους, η Credit Suisse ήταν μια από τις τράπεζες (Barclays PLC, UBS Group, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland) στις οποίες η Kομισιόν επέβαλε πρόστιμα ύψους 344 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή τους σε ένα καρτέλ στην αγορά spot συναλλάγματος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ