Aποστάσεις προτίμησε να κρατήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε ομιλία του το Σάββατο στη Βαρσοβία είπε ότι ο Πούτιν είναι «χασάπης» και ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 3: «Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης» εάν υπάρχει ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Μακρόν είπε επίσης στο France 3 ότι έβλεπε το καθήκον του ως «την επίτευξη πρώτα κατάπαυσης του πυρός και μετά την πλήρη αποχώρηση των [ρωσικών] στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα. Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε με λόγια ούτε με πράξεις».
Ο Μακρόν σημείωσε επίσης ότι στο ουκρανικό η Ρωσία διαπράττει ένα στρατηγικό σφάλμα και ότι είναι σκόπιμο να αποφευχθεί η κλμάκωση με λόγια και με πράξεις των εντάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο χωρίς να κάνουμε πόλεμο».
Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι από γεωγραφική άποψη αυτοί που βρίσκονται απέναντι στη Ρωσία είναι οι ευρωπαίοι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλές κοινές αρχές και αξίες, όμως αυτοί που ζουν με τους Ρώσους είμαστε εμείς οι ευρωπαίοι», τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Επισήμανε ότι αύριο ή μεθαύριο θα διαβουλευτεί μαζί του για την επιχείρηση αποχώρησης κατοίκων από την Μαριούπολη την οποία η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει από κοινού με την Ελλάδα και την Τουρκία. Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξει “συλλογική ενοχή” αν δεν γίνει κάτι για να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη, την πόλη αυτή της Ουκρανίας την οποία έχουν περικυκλώσει οι ρωσικές δυνάμεις.
Επιπλέον, ο Μακρόν χαρακτήρισε την ως τώρα στάση της Τουρκίας κυνική υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένα ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό.
Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά υπάρχουν δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη διαμετρικά αντίθετες. Ο Πούτιν έχει μία αντίληψη για την Ευρώπη που είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε. «Θέλει μία Ευρώπη υποταγμένη στην αυτοκρατορία του, που δεν θα σέβεται τα σύνορα και τα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση. Οικοδομήσαμε την Ευρώπη πάνω στις εντελώς αντίθετες αρχές», κατέληξε ο Μακρόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρέμεινε σε επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου και τον επισκέφτηκε στη Μόσχα δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή.
Οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τον Μπάιντεν για την Ουκρανία
Στο μεταξύ, 7 στους 10 Αμερικανούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του NBC News είπαν ότι είχαν πολύ λίγη, ή μόνο κάποια, εμπιστοσύνη στον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Μόλις το 12% εξέφρασε μεγάλη εμπιστοσύνη. Περισσότερο από το 80% ανησυχούσε ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε στη χρήση πυρηνικών όπλων και το 74% ανησυχούσε ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν μαχητικά στρατεύματα στην Ουκρανία.