Η απάντηση στον Αμπράμοβιτς όταν του παρέδωσε τους όρους Ζελένσκι
Οργισμένα αντέδρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς του παρέδωσε χειρόγραφο σημείωμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι με τους όρους της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου.
«Πες τους ότι θα τους συντρίψω», φέρεται να απάντησε, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Πούτιν στον Ρώσο ολιγάρχη, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο ιδιοκτήτης της Chelsea FC, που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, αναχώρησε την περασμένη Τετάρτη από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με το ιδιωτικό του τζετ, ένα Hawker 800XP με προορισμό το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου παρέδωσε στον Πούτιν το ιδιόχειρο σημείωμα του Ζελένσκι. Το σήμα του αεροσκάφους χάθηκε κοντά στο Mineralnye Vody και επανήλθε όταν το τζετ αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.
Ο Πούτιν ενέκρινε προσωπικά τη συμμετοχή του Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
Όπως αναφέρουν οι Times ο Αμπράμοβιτς γύρισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, που φέρεται να λειτουργεί ως διαπραγματευτής του Κιέβου, σε πεντάστερο ξενοδοχείο σε ένα τετ-α-τετ που κανόνισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρά την οργισμένη απάντηση του Πούτιν, ο εν λόγω δίαυλος συνομιλιών φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις διά ζώσης Ρώσων και Ουκρανών αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία. Ο Καλίν είπε στη Hurriyet το Σαββατοκύριακο ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά σε συμφωνία» σε βασικά θέματα, όπως το ΝΑΤΟ και η αποστρατιωκοποίηση και η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν διαφορές αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν πέταξε μάλιστα την ιδέα οι δύο αυτές περιοχές της Ουκρανίας να παραμείνουν υπό ρωσικό έλεγχο υπό μια συμφωνία μακροπρόθεσμης εκχώρησης, όπως είχε παραμείνει το Χονγκ Κονγκ υπό βρετανικό έλεγχο από το 1989 μέχρι το 1997. Ο Πούτιν φέρεται να σκέφτεται αυτή την ιδέα, αλλά η οργή του κατά του Ζελένσκι και για τις στρατιωτικές αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν τον αφήνουν να προχωρήσει.