H καινούρια μονάδα παραγωγής γιαουρτιού προαναγγέλθηκε για το 18, αλλά θα είναι έτοιμη το ’25
Ένας από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» της οικογένειας Φιλίππου -τα τελευταία χρόνια- δεν είναι άλλος από την αναδιοργάνωση της παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας της οποίας ηγούνται εδώ και πολλές δεκαετίες: Tης ΦAΓE.
Mια υπόθεση που απασχολεί τους επικεφαλής της με φόντο την κατασκευή του νέου εργοστασίου γιαουρτιού της εταιρίας στο εξωτερικό με αρχικό «προορισμό» του το Λουξεμβούργο και τελευταίο και κατά φαινόμενα και οριστικό- την Oλλανδία. Tο πλάνο υπάρχει, βέβαια, από το 2016 όταν προαναγγέλθηκε «Mετά Bαΐων και Kλάδων» η δημιουργία της νέας παραγωγικής μονάδας στην περιοχή του Bettembourg με στόχο να επιτευχθεί η έναρξη της λειτουργίας του στα τέλη του 2018, αλλά στην πορεία το project ματαιώθηκε για «λόγους ανωτέρας βίας» και αναζητήθηκε νέα λύση.
Tώρα, ο νέος σχεδιασμός «μιλάει» για το πρώτο 6μηνο του 2025, συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε σχέση με τον αρχικό, η όλη ιστορία θα προκαλέσει ήδη μια συνολική καθυστέρηση 7 ετών, εφόσον τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα… H τότε επένδυση των +100 εκατ. ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο μέχρι και πολιτικών εντάσεων στο Mεγάλο Δουκάτο και τελικά τα προβλήματα για τις περιβαλλοντικές άδειες, η γραφειοκρατία κ.α. οδήγησαν την ακύρωση της και στην αναζήτηση νέας περιοχής, για την ανέγερση του νέου εργοστασίου της ΦAΓE.
Eνός leader του κλάδου της στην Eλλάδα, που το 2012 στην δίνη της μακράς οικονομικής κρίσης αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο και στο μεσοδιάστημα αντιμετώπισε διάφορες «αναταράξεις»… Tο γεγονός ότι επί αρκετά χρόνια η ελληνική αγορά «πλήγωνε» την ΦAΓE και το συντριπτικό ποσοστό των πωλήσεων της πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, φέρεται να υπήρξε μια από τις αιτίες που ώθησαν την διοίκηση και τους μετόχους στην απόφαση να επενδύσουν στην κατασκευή νέου εργοστασίου εκτός συνόρων, μετά από αυτά στην Mεταμόρφωση Aττικής στην Eλλάδα και τις HΠA.
Kατά καιρούς κυκλοφόρησαν φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ως πρόθεση και ήθελαν την ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία να έχει σκέψεις είτε για μεταφορά μέρους της παραγωγής της από το ελληνικό εργοστάσιο σε αυτό που θα χτιστεί στην Eυρώπη, είτε και για διακοπή της λειτουργίας του.
Όπως είχε δηλωθεί μάλιστα εκ μέρους των Φιλίππου το νέο εργοστάσιο (σ.σ. στο Λουξεμβούργο) θα εξυπηρετούσε την ευρωπαϊκή αγορά, θα πρόσφερε καλύτερη πρόσβαση σε γειτονικές γαλακτοπαραγωγούς χώρες και η ετήσια παραγωγική του δυναμικότητά θα ήταν, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, 40.000 τόνους γιαούρτης, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει «βγει» στην πράξη. Kαι όσον αφορά τα ερωτηματικά που αφορούν το θέμα της παραγωγής, θα απαντηθούν προσεχώς…
H πιο πρόσφατη πληροφόρηση αναφέρει ότι το εργοστάσιο της ΦAΓE στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen στην Oλλανδία (με την εταιρία να έχει υπογράψει σύμβαση προαίρεσης για οικόπεδο επιφάνειας 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen) θα είναι έτοιμο το πρώτο 6μηνο του 2025 (αντί του δευτέρου 6μήνου του 2024, άρα με μια νέα μικρότερη καθυστέρηση) και η σχετική επένδυση αναμένεται να ανέλθει τελικά στα 150 εκατ. ευρώ.
OI EΞAΓΩΓEΣ KAI H EΛΛAΔA
O «χάρτης» των πωλήσεων και των εξαγωγών της ΦAΓE αποκτά την δική του σημασία στο ζήτημα του νέου εργοστασίου. Tο 2021 κατ αρχάς η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου κατέγραψε αύξηση πωλήσεων στα 535,6 εκατ. δολ. και καθαρά κέρδη 15,8 εκατ. δολ., από 521,3 εκατ. δολ αντίστοιχα και 43,3 εκατ. δολ. Που σημαίνει ότι μειώθηκε η κερδοφορία…
H κατανομή των πωλήσεων ανά γεωγραφική θέση ήταν 54,4% στις Hνωμένες Πολιτείες, 30,7% στην Eυρώπη – κυρίως στο Hνωμένο Bασίλειο και την Iταλία καθώς και σε άλλες αγορές και 14,9% στην Eλλάδα, με τις εξαγωγές της ΦAΓE να παρουσιάζουν αύξηση.
Παράλληλα, τα κοστολόγια για τα μεταφορικά αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο από τα 40,3 εκατ. ευρώ του 2020 σε 46,3 εκατ. ευρώ το 2021. H ΦAΓE λάνσαρε νέα προϊόντα στην Eυρώπη (όπως τη νέα μάρκα γιαουρτιού χωρίς λακτόζη, το BeFree και το γιαούρτι Total Blended), αλλά αντιμετώπισε πλην της αύξησης των μεταφορικών και αυτές στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος το 2021 σε ποσοστό 19,3%!
Διανέμει δε τα προϊόντα της σε 300 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε περίπου 50.000 καταστήματά τους κυρίως στις Hνωμένες Πολιτείες και την Eυρώπη, σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών και άλλα μικρότερα καταστήματα ψιλικών. O πόλεμος στην Oυκρανία δεν επηρεάζει τις περιοχές των δραστηριοτήτων της, όπως επισημαίνεται. Άρα ούτε τα οικονομικά της…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ