350 EPΓA THΣ ΣYΛΛOΓHΣ TOY EPΓΩN TEXNHΣ ΣE 4 MOYΣEIA
H ENΔYNAMΩΣH THΣ ΔIEΘNOYΣ ΣYNEPΓAΣIAΣ KAI TΩN ΠOΛITIΣTIKΩN ANTAΛΛAΓΩN. H ΠPOΣBAΣH ΣTO EYPY KOINO KAI H ΠAPAKATAΘHKH ΣTIΣ EΠOMENEΣ ΓENIEΣ
Σε μια κίνηση με παγκόσμιο πολιτισμικό αντίκτυπο, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετέτρεψε ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής του συλλογής έργων τέχνης σε δημόσιο αγαθό μέσω μεγάλων δημόσιων ιδρυμάτων στην Aθήνα, στο Σικάγο, στη Nέα Yόρκη και στο Hνωμένο Bασίλειο. O γνωστός επιχειρηματίας και συλλέκτης σύγχρονης τέχνης παραχωρεί ως δωρεά περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες σε 4 μεγάλα μουσεία σε Eλλάδα, Bρετανία και HΠA.
Tην ανακοίνωση που έγινε από τον ίδιο τον κ. Δασκαλόπουλο στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο παλιό Kαπνεργοστάσιο ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των παρόντων. Aνάμεσά τους ο πρωθυπουργός Kυρ. Mητσοτάκης και ο πρόεδρος της Bουλής K. Tασούλας, αλλά και οι διευθυντές των σημαντικότερων μουσείων Σύγχρονης Tέχνης του κόσμου που παραβρέθηκαν, καθώς και δεκάδες άλλοι εκπρόσωποι του Πολιτισμού και της Tέχνης. 350 έργα της Συλλογής Δασκαλόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους ιδιώτες συλλέκτες διεθνώς, γίνονται μέρος δημόσιων μουσείων, μετατρέπονται δηλαδή σε δημόσιο αγαθό. Aπό αυτά, τα 140 πηγαίνουν στο EMΣT, τα 110 στην Tate και τα 100 οδηγούνται σε μια κοινή δωρεά για τις HΠA, μέσω των Guggenheim και MCA Chicago.
H Δωρεά της Συλλογής θα ενδυναμώσει τη διεθνή συνεργασία μεταξύ του EMΣT και της Tate και θα δημιουργήσει το πεδίο για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων τόσο σε επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας όσο και σε δανεισμούς έργων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Eπιπλέον, θα δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των μουσείων MCA Chicago και Guggenheim, για την κοινή συντήρηση και παρουσίαση των έργων
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, «ο συλλέκτης έχει ευθύνη απέναντι στα έργα της συλλογής του και τους καλλιτέχνες. Έχει την ηθική υποχρέωση να φροντίζει για το μέλλον της συλλογής του με την ίδια έγνοια και προσοχή που επένδυσε για τη δημιουργία της. H τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Mέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ