Η Γερμανία έχει μειώσει σημαντικά την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί πρόοδος, ιδίως στο πετρέλαιο και τον άνθρακα, σύμφωνα με τη “Δεύτερη έκθεση προόδου για την ενεργειακή ασφάλεια” που δημοσίευσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος και η οποία τέθηκε στη διάθεση της Deutsche Presse-Agentur.
Η έκθεση αυτή αναφέρει πως “η Γερμανία βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία με ταχείς ρυθμούς και θέτει τον ενεργειακό της εφοδιασμό σε ευρύτερη βάση”.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο έχει μειωθεί από περίπου 35% πέρυσι σε 12% και η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από 55% προηγουμένως σε περίπου 35%. Στην περίπτωση του άνθρακα, η εξάρτηση έχει μειωθεί από το 50% σε περίπου 8% από την αρχή του έτους λόγω των αλλαγών στις συμβάσεις. Η ΕΕ είχε εισαγάγει απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα με μεταβατική περίοδο.
“Όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνουμε απαιτούν μια τεράστια κοινή προσπάθεια από όλους τους φορείς και συνεπάγονται επίσης κόστος που γίνεται αισθητό τόσο στην οικονομία όσο και στους καταναλωτές”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Robert Habeck (Πράσινοι). “Αλλά είναι απαραίτητες αν δεν θέλουμε πλέον να εκβιαζόμαστε από τη Ρωσία”. Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης είναι το Α και το Ω για έναν φθηνό, ανεξάρτητο και ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό στο μέλλον.
Η πρώτη έκθεση προόδου παρουσιάστηκε από το υπουργείο στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτήν, οι συμβάσεις για το ρωσικό πετρέλαιο δεν ανανεώθηκαν από την πετρελαϊκή βιομηχανία ή έληξαν. “Ο τερματισμός της εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού είναι ρεαλιστικός”, αναφέρει η έκθεση.
Ένα εμπάργκο πετρελαίου με επαρκή μεταβατική περίοδο θα ήταν επομένως διαχειρίσιμο στη Γερμανία στο μεταξύ, με την αποδοχή της αύξησης των τιμών. Ο Habeck το είχε ήδη πει αυτό. Σύμφωνα με την Deutsche Presse-Agentur, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τα ευρωπαϊκά σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ένα εμπάργκο πετρελαίου συζητείται επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ και με άλλους διεθνείς εταίρους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αναθεωρήσει τον ενεργειακό νόμο
Ειδικότερα στην ανατολική Γερμανία, ωστόσο, η διαδικασία της πλήρους ανεξαρτητοποίησης από το ρωσικό πετρέλαιο είναι απαιτητική. Αυτό αφορά κυρίως το διυλιστήριο στο Σβεντ, το οποίο συνεχίζει να αγοράζει μόνο ρωσικό αργό πετρέλαιο, σύμφωνα με την έκθεση.
“Δεδομένου ότι η εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft, δεν αναμένεται εδώ εθελοντική διακοπή των σχέσεων προμήθειας με τη Ρωσία”. Από τεχνικής άποψης, μια εναλλακτική προμήθεια για το διυλιστήριο Schwedt θα ήταν δυνατή μέσω των λιμένων του Ροστόκ και του Γκντανσκ.
Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την επίλυση αυτού του προβλήματος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πλήρη ανεξαρτησία από το ρωσικό πετρέλαιο, αναφέρει. Ένας μοχλός θα μπορούσε να είναι η κρατική παρέμβαση.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει τροποποίηση του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την υπαγωγή των εταιρειών σε κρατική κηδεμονία ή ακόμη και την απαλλοτρίωσή τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, θα χρειαστεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τερματιστεί η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, η εξάρτηση είχε μειωθεί σε περίπου 35 τοις εκατό. Σε αντάλλαγμα, οι αγορές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες αυξήθηκαν και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν “σημαντικά”.
Σε συνδυασμό με τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών νοικοκυριών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου μέσω της ενεργειακής απόδοσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και του εξηλεκτρισμού, το μερίδιο της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 30% μέχρι το τέλος του έτους, λένε.
Η ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο προϋποθέτει “αναγκαστικά” διαφοροποίηση, εξοικονόμηση πόρων, ταχύτερη ανάπτυξη του υδρογόνου και ισχυρή επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο. Συνοψίζοντας, είναι δυνατή η σταδιακή μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου σε μόλις δέκα τοις εκατό της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως το καλοκαίρι του 2024.
Ένα βασικό δομικό στοιχείο: αρκετοί πλωτοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία στη Γερμανία ήδη από το 2022 και το 2023. Περαιτέρω τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού – το υπουργείο θέλει να το επιταχύνει.