Οι ημερήσιες πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom σε βασικές ξένες αγορές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών τον Απρίλιο, καθώς αρκετοί πελάτες στράφηκαν σε φθηνότερες προμήθειες στην αγορά spot εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών και ενός κύματος αγορών φορτίων LNG, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η Ευρώπη εισάγει ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου με έκπτωση λόγω της υποτονικής ζήτησης στην Ασία, την ώρα που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.
Αυτό συμβαίνει καθώς και η μειωμένη ζήτηση για θέρμανση, συγκρατεί τις τιμές και ωθεί τους πελάτες της Gazprom να κλείνουν μικρότερες ποσότητες που επιτρέπονται από τα συμβόλαια και αντ’ αυτού να στρέφονται σε πιο ελκυστικές προμήθειες στην αγορά spot.
Είναι πιο οικονομικό για τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν την ευελιξία που επιτρέπουν οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου και να αναζητήσουν εναλλακτικές βραχυπρόθεσμες προμήθειες στην αγορά spot, όπου οι τιμές ήταν χαμηλότερες τον Απρίλιο από εκείνες των μακροπρόθεσμων συμφωνιών, σύμφωνα με τον Thomas Rodgers, αναλυτή της ICIS.
Η Gazprom εξήγαγε κατά μέσο όρο 387 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 22% σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή. Τα 50,1 δισ. κυβικά μέτρα που στάλθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 27% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Ρωσία την Τετάρτη διέκοψε τις προμήθειες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία σε μια δραματική κλιμάκωση, υλοποιώντας την απειλή της να διακόψει τις προμήθειες εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια. Ο ελεγχόμενος από το κράτος παραγωγός δήλωσε την Κυριακή ότι συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των καταναλωτών και ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις συμβατικές υποχρεώσεις.
Η Gazprom δεν παρέχει λεπτομερή ανάλυση των εξαγωγών ανά χώρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση των ροών προς την Τουρκία και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τη βασική αγορά για τις προμήθειές της στο εξωτερικό. Οι ρωσικές ημερήσιες παραδόσεις προς τα σύνορα με τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν κατά μέσο όρο 298 εκατ. κυβικά μέτρα την περίοδο 1-26 Απριλίου, μειωμένες σχεδόν κατά 18% σε σύγκριση με τις μέσες ημερήσιες ροές του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom.
Η πτώση των ροών “συνδέεται επίσης με τη μικρότερη ζήτηση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της άνοιξης και η αποθήκευση έχει ήδη αρχίσει, γεγονός που έχει ανακουφίσει ένα μέρος της νευρικότητα της αγοράς”, δήλωσε ο Zongqiang Luo, αναλυτής της Rystad Energy.
Οι προμήθειες της Gazprom προς την Κίνα μέσω της σύνδεσης Power of Siberia αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, δήλωσε ο παραγωγός, χωρίς να παράσχει ακριβείς ποσότητες προμήθειας.
Παρά την πρόσφατη διακοπή των προμηθειών, η Πολωνία αγόρασε ρωσικό αέριο μέσω αντίστροφης ροής από τη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριγιάνοφ. Οι αντίστροφες ροές προς την Πολωνία μέσω της σύνδεσης Yamal-Europe ήταν περίπου 30 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, που ήταν σχεδόν ίσες με τις ποσότητες βάσει του συμβολαίου με την Gazprom Export τις προηγούμενες ημέρες, είπε.
Η ημερήσια παραγωγή της Gazprom ήταν κατά μέσο όρο 1,347 δισ. κυβικά μέτρα τον Απρίλιο, μειωμένη κατά 8,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Ο ρωσικός κολοσσός έχει παράξει 175,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τις αρχές του 2022, μειωμένα κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.